Egy héttel állok a költözés előtt: ötszörös költözési tapasztalat már rendkívül bölccsé tett, megszépítette az emlékeket és immáron az új nappalinkban kényelmesen hátradőlve írok le mindent, ami az eszembe jut a költözésről. Kezdjük, ott mondjuk, hogy egy ütemterv-bejegyzéssel, hogy mit mikor érdemes csinálni. Rengeteg hasonló példa van amerikai oldalakon, de azt hiszem, más szabályok vonatkoznak egy olyan költözésre, amikor államokon át, repülővel kell egy egész családot elköltöztetni, vagy ha csak a falu másik végébe költözünk át (nem is beszélve arról a költözésemről, amikor 1 házzal mentem csak arrébb, a kertkapun át).

 

Költöztetés előtt

 

1 hónappal a költözés előtt

Elsők között döntsük el, hogy egyedül szeretnénk-e költözni, sok fordulóval saját/kölcsön autóval, barátokkal, bérelt kocsival, költöztetővel és nézzünk utána ki a legjobb, mikor a legjobb. Nézz át mindened, főleg pincét, padlást, garázst vagy a szekrény mélyét és válogass! Csak azt vidd magaddal, amit tényleg muszáj, a többit dobd ki, add el vagy ajándékozd oda valakinek. Elmondhatatlanul hálás leszel, ha nem kell felesleges dolgokat költöztetni, és az, amit egy pár évvel ezelőtti költözés óta se dobozoltál ki, akár látatlanul is mehet a kukába.

2 héttel a költözés előtt

Tervezzük meg, hogy mi hova fog kerülni. Szerezzük be a csomagoláshoz szükséges cuccokat. Ilyenek pld: dobozok, ragasztó, buborékfólia, rongyok stb.

1 héttel a költözés előtt

Takarítsunk ki az új lakásba - Lehet, hogy Ti szerencsésebbek lesztek, mint én, de eddig mindig olyan helyre költöztem, ahol az előző lakos nem ugyanazt hívta tisztának, amit én (ez könnyen lehet az én hibám) ilyenkor sokkal könnyebb egy nagyon nagy takarítást tartani, mint amikor már a helyére kerülnek a bútorok, úgyhogy lehet pókhálózni, falakat és ablakot mosni, lepucolni a villanykapcsolókat és minden mást, amit a heti takarításkor kihagyunk. A beköltözés után majd ki kell úgy is takarítani és 1 hét alatt nem koszolódik be annyira semmi, hogy ne lehetne a szokásos takarítással elbánni vele. Könnyen lehet, hogy egy héttel a költözés előtt még nem üres az új hely, vagy nem mehetünk be, ilyenkor ez a költözés reggelére marad és sokkal fárasztóbb, de ne hagyjuk ki, legalább egy nagy portörlés, porszívózás, felmosás férjen bele.