Belföldi Blog

Amikor szó szerint rengeteg pénzt égethet el a költözésnél

Amikor szó szerint rengeteg pénzt égethet el a költözésnél

Egy régi magyarországi ügyfelünk (őt többször költöztettük már) fia költözött be Angliából Magyarországra. Ügyfelünk szerette volna, ha neki is segítünk (nemzetközi költöztetés is a szívügyünk).

A fia számára kiadott ajánlatunk után az ügyfelünk fia csak annyit mondott válaszképpen: ennyiért talál egy angol költöztetőt is.

Azt tudni kell, hogy nyugaton, ahol szakmaként tisztelik a költöztetést, többszörös áron végzik ezt a szolgáltatást.

Látva a konkrét árakat arra tippeltem, hogy ez nem egy költöztetőcég lesz, hanem inkább egy angol fuvarszervező cég.  Ennek megfelelően valószínűsítettem, hogy kiáll majd ügyfelem fia angliai címére egy ponyvás kamionnal és egy “keleti” sofőrrel, majd kinyitja a hátsó ajtót és közli: „ide lehet pakolni”.

Két hét múlva ennyit írt nekünk levélben az ügyfelünk, a fia elbeszélése alapján:
Frankovics ú,r Önnek telitalálata volt, egy költöztetés végzésére alkalmatlan ponyvás kamion, észt sofőrje pontosan azt tette, amit megjósolt.

Nem szeretem, ha ilyen szituációkban igazam van.

Ha élet-stresszorokról van szó, a költözés közvetlenül a lista tetején áll. Ezért sokan bokáig süllyednek a kétségbeesésben, ha az élet eléjük áll ezzel a teherrel.

Az arcukon megjelenő harsány vörös színről és a fülükön lassacskán kifelé törő gőzfelhőből arra lehet következtetni, hogy nemszeretem projekt, ezért a legszívesebben hamar lezavarnák, a lehető legegyszerűbben és persze legolcsóbban.

„Jut eszembe...”  – hogy csak egy klasszikust idézzünk a ballonkabátjában, beszéljünk tehát arról, hogy miért bukik el olyan sok költözés.

A képlet valahogy gyakorta így fest:

Végre költözik.

Kitalálta, hogy hova.

Van célvárosa és kinézett ingatlan is.

Na és most hogyan tovább?

A feladata hirtelen, mint egy sikító tehervonat dübörög Ön felé, aki ott állva a sínek között bámulja a közeledő lámpák fényét. Élete egyik legmeghatározóbb eseménye.

Sikerült végre a CSOK, a babaváróhitel, eladta az ingatlant, költözik egy nagyobba. 20 év után otthagyja a lakást és lesz egy kerti grillezője.

Alig várja a küldetést.

A projekt valóban jól sikerült, annyiért kelt el, amennyiért szerette volna. A folyamatokat felgyorsították a bürokraták, várni se kellett az utalásokra. Aztán…

Aztán a költözésbe beletörik a bicska.

Három elszólást mutatunk, amelyek miatt a költözés előtt álló emberek gyakorta utólag sírnak. Mindezt azért, hogy Ön elkerülhesse.

Képzelje el a szituációt (megtörtént hétköznapi esetek), hogy költözik, ahol a párját, két gyerekét, macskát és kutyát költözteti odébb egy 130 m2-es házba egy budapesti panelból.

Ez utóbbi egy 75 m2-es otthon volt, ahol 13 évig éltek.

Csak néhány kilométerre van, de hosszú, nehéz út vár Önökre. Tengersok csomagolóanyaggal és dobozzal, bútorokkal és a 13 év emlékével.

A „mozgó nap vagy napok” a lehető legzökkenőmentesebbek is lehetnének, ám nem ez történik.  Helyette a fejfájáscsillapító a napi rutin részévé válik.

A szakmai tudás nélkülözése egy költözésnél nem csupán anyagi veszteséget jelenthet, de később napvilágra kerülő, ingóságokban keletkező károk, a feszült napok, a költözés utáni rendszertelen hétköznapok miatt Ön még évekig emlékezhet a költözésre.

Több mint 30 éve dolgozunk a költöztetés szakmában és ez idő alatt nem hallottam annyi konkrét példát, számot, esettanulmányt és hajszálpontosan megfogalmazott problémát a költözés kapcsán, ami ne tölthetne meg egy egész esti talk-showt.

Íme tehát a vissza-visszatérő vélekedések a költöztetés kapcsán, melyeket most Ön is ellophat a szótárába, de inkább kérem ne tegye!

 

1. Csak legyen olcsó az ajánlat a költöztetőcégtől!

Kimerítő. Unalmas. És nagyon időigényes.

Ez mind egy költözés margójának címszava lehet.

A kényelmetlen igazság az, hogy aki hivatástudatból végzi a munkáját és az egész életét erre a szakmára teszi fel, annak szakmai élete is erre specializálódott (nem mellékes tevékenység tehát).

Mellékhatása pedig az, hogy részletes, mindenre kiterjedő információkkal látja el Önt.

Ha egy költöztetőcég árajánlatánál csupán az árakat tekinti meg és szemével keresi a számjegyeket, lemarad arról, hogy a további fontos információkból jóval teljesebb képet kaphasson az elvégzett munkáról, a költöztető hivatástudatáról, a több éves tapasztalatról.

Arról, ami majd várja Önt az adott napon a költözésnél.

Ideális, ha a cég a költöztetéshez több kocsival és számos alkalmazottal rendelkezik, ez pedig ritkán takarja az olcsó kivitelezés háttérországát.

Egy komoly vállalkozó áldoz a vállalkozására.

A tehergépkocsikra is, amelyek kifejezetten erre a célra lettek kialakítva, ezért maximális védelmet nyújtanak a szállítás során is. Nem mondja vissza a megrendelést egy jóval nagyobb haszonnal kecsegtető munka miatt.

A részletek, a kidolgozottság az, amely Önnek viszonylagos nyugalmat adhat. Ne feledje, attól még hogy valaki azt állítja, hogy költöztet; nem feltétlenül jelenti azt, hogy valóban profi költöztető.

 

2. Ezt a Géza is megcsinálja

De vajon miért nem csinálja meg ezt Géza valójában?

A legtöbb költözés előtt álló személy félelme az, hogy felborul az életritmusa.
A költözés ugyanis macerás.

A rendszertelenség miatt hónapokig gyakran nincs rend, ennek ellenére mégis a projektnek gyakorta nekilátnak BÁRKIVEL.

A legjobb baráttal, a haverokkal vagy azzal a céggel, akinek ajánlata a legolcsóbb volt (hogy ténylegesen hogyan jött ki ez az összeg, már nem gondolkodnak el rajta).

Akinek van keze, lába és egy személygépkocsinál nagyobb szállítóeszköze, alkalmassá válik a költöztetésre (válik sokan). Pedig ez is, mint bármi más: egy szakma.  

Ez hasonlít ahhoz, mint amikor megvesz egy autót, de utána nem intézi el a forgalmit, a törzskönyvet és az átíratást.  Sokan megelégszenek annyival, hogy hívnak valakit, és máris letudva a költöztetés.

Valóban ennyi volna?  

Az igazi munka csak ezután kezdődik. Jönnek a varázsszavak, amiket talán Ön is hallott már: tervezés, szervezés és kivitelezés.

Arról nem beszélve, hogy attól még, hogy költöztetőnek címkéz fel egy egyént, az gyakorta még csak szállítónak sem mondható el. A költöztetésben területén valóban járatos szakemberek (és itt nem pejoratívan használom a szót) hetekig tudnának beszélni az eleve hibásan megfogalmazott elvárásokról, ha a költöztetés kerül terítékre.

Akik picit is meglátták közelebbről a költöztetés szépségét és nehézségét (akár régi tapasztalatok alapján), azok rájöttek, hogy miért nem dolgoznak konkrét, részletes árajánlat nélkül a komolyabb cégek.

 

Káosz, ad-hoc ígéretek, dráma.

Ha nincsenek a konkrétumok fixálva (ehhez részletes kérdések és azokra adott részletes válaszok kellenek) a "placebo-hatás" miatt a projekt belül vérzik majd, de rendesen: „foglalkoztunk a költözéssel, csak épp a várt eredménye nem lett.”

Hiszen jön a Józsi, általános raklapos szállításra használt tehergépkocsijával, hozza egyik haverját és megvan a költözésünk.

Cégünk több brigáddal és költöztető-tehergépkocsival rendelkezik, nincs lemondott költözés. Ellenben rengeteg vissszajelzésből rudjuk, hogy gyakorta sajnos egy kocsival rendelkező “költöztető” felvesz egy adott napra egy valószínűsíthetően kis munkát, de amint beesik egy vidéki, nagyobb haszonnal kecsegtető munka, hirtelen műszaki problémás lesz az autója.

Raklapokat és bútorokat cipelni sem ugyanaz a kategória.

A költözés kockázatos. Ez nem ijesztegetés, a költözés egy projekt, annak számos buktatójával.

Azok, akik nem szakmai kihívásnak tekintik a költöztetést, nem erre alakították ki a vállalkozásukat, a tehergépkocsikat, és „alkalmazottaik” sem ezt a munkát végzik a napi munkaidőben; nem rendelkezhetnek azzal a tapasztalattal és tudással, ami ehhez a szakmához szükségeltetik.

A költöztetés nem csupán szállítás és cipekedés, éppen ezért az egyszerűbb áruszállításra kialakított gépjárművekkel végzett munka mindig kockázatosabb.

A munkavégzők terhelhetősége, tapasztalata, gyakorlatiassága is növelheti az „időt”, amit Ön fizet meg.

Akik később okultak abból, hogy az árak nem úgy alakultak, ahogy szerették volna, pontosan ezt tapasztalják.

Árakban azonban hasonló összegekben mozoghatnak a „nem költöztetőcégként tevékenykedő költöztetők”, ezért rengetegen csábulnak el egy olyan szolgáltatásra, ami esélyesen jócskán alul marad a minőségben az elvárttal szemben.

Fontos kérdések, amikre figyeljen!

Milyen az ajánlat részletessége, kidolgozottsága? Rendelkezik-e a költöztetésre alkalmas speciális tehergépkocsikkal? Vagy nem tudni, milyen gépkocsi érkezik majd a ház elé az adott napon?

Nálunk minden kérdésre választ kaphat.

 

3. Nem kell ide más csak egy tehergépkocsi

Léteznek olyan bútorok, tárgyak, amik cipelésénél, ha a cipekedő, rakodó személyeknek nincs rutinja az ilyesmiben, mert nem fogják tudni, hogy mire figyeljen (könnyen sérülhetnek, karcolódhatnak).

Habár egy költözés így is, úgy is változásokat hoz be az ember életébe, lehet az a végletekig rendszerezett.

Örömteli de picit azért fárasztó.

Izzasztó és stresszes.

Kalandos és idegtépő esemény is.

Otthonát kell odébb vinni.

Habár új a lakás, de régi az otthon. Temérdek emlékkel.

A munkánk az, hogy ezeket az emlékeket tiszteljük. Méghozzá szakmai alázattal végzett minőségi munkával.

A kifejezetten költözésre ajánlott standard dobozokkal a rendszerezés is könnyebb. Mi nemcsak a költözésben, de a csomagolásban is segítünk ügyfeleinknek. A bútorok szét-, és összeszerelését szakszerűen végezzük el.

Megfelelő rendszerező elemekkel nem fordulhat elő, hogy a dobozok túl nagyok lesznek. Ennek veszélye, hogy nehéz lesz megemelni vagy megfelelően kitölteni őket.

Lezárásuk biztonságos módon, kitömésük buborékos fóliával és zsugorfóliával is biztosított. A nagyi régi porcelántányérja sem fog balesetet szenvedni a megfelelő kitöltőanyagoknak hála.

Cégünk komplett szolgáltatási csomagunkkal, mint be- és kicsomagolás, csomagolóanyagok biztosításával együtt, levesszük ezt a terhet a vállakról.

Ebben pedig jelentős szerepe van a járműnek (is).

Magyarországon egyedülálló költöztető tehergépkocsik (dobozos, párnázott oldalfalú, egyedileg költöztetések elvégzésére kialakított teherautók, több méretben) által végezzük el a munkát.

 

Mi az, ami minden igényes költöztetőcégben megvan?

Egy szakember kérdez. Mindig.

Felméri a hely megközelíthetőségét, hozzáférhetőségét.

Ez alapján (is) adjuk ki az árajánlatot. Az árak tükrözik az elvégzendő munka komplexitását. Mi például minden költözésre egyéni ajánlatot adunk.

A költözés ideális esetben egy előre tervezhető esemény, aminek a hétköznapokra gyakorolt negatív hatását minimalizálni lehet. Nincs annál bosszantóbb, mint amikor nem elég a költözéssel együtt járó nyűg, épp olyan, mint egy kavics a cipőben; még tipikus társaságokba is bele lehet futni.

Attól még nem lesz profi egy cég mert egyenruhájuk és ponyvájuk is van.

Akkor kérjen árajánlatot, ha már nem csupán az időpontja van meg, de elkezdte a csomagolást és jobban megismerte, mennyi ingóságot, bútort kell szállítania. Hiszen az, hogy mennyi ideig tart egy furgon csomagolása, azaz egy kisteherautó bepakolásához szükséges idő; teljesen függ a ház méretétől és a csomagolandó holmik számától is.

Szakszerű költöztetéssel ahelyett, hogy utólag bútorokat javíttatná, idő előtt lecserélné, étkeztetné a haverokat; kényelmesen, stressz nélkül, nyugalommal gördülhet át a költöztetés küszöbén. A számonkérhetőség és a szakértelem nehezen mérhető forintban.

del