Amit a Németországba költözésről tudni érdemes?

Amit a Németországba költözésről tudni érdemes?

Németországot az ötödik legkedvezőbb országnak tartják a költözés szempontjából.

Az Expat Insider Survey szerint az átlagos megélhetési költségek Németországban is meglehetősen átlagosak a világ más országaihoz képest.

Jól teljesítő gazdaság, oktatási rendszer és foglalkoztatási lehetőségek vehetik le a lábáról az embert.

A németországi bevándorlásnak viszont vannak általános követelményei.

Annak ellenére, hogy sokféleképpen lehet Németországba bevándorolni, és mindegyiknek megvannak bizonyos követelményei, még mindig vannak hasonlóságok közöttük.

Ahhoz, hogy Németországba költözhessen, teljesítenie kell a következő feltételeket.

  • Bizonyítania kell egyfajta pénzügyi stabilitást: rendelkeznie kell kezdeti fedezettel is, hogy állja a költségeit, amíg meg nem kapja az első fizetését.

 

  • Legyen egészségbiztosítása: megfelelő egészségbiztosítás nélkül nem tud bevándorolni Németországba (ajánlott a német egészségbiztosítás megkötése, mivel nem lehet biztos abban, hogy a német hatóságok elfogadják-e a külföldi egészségbiztosítást).

 

Bár a társadalombiztosítási járulékok meglehetősen magasak (az alkalmazottak általában bruttó éves jövedelmük 21%-át teszik ki), hálás lesz, hogy igénybe vette őket, ha valaha is orvosi ellátásra szorul.

 

  • Legalább alapfokú német nyelvtudással rendelkezzen: Németországba való bevándorláshoz le kell tennie a vizsgákat A1 vagy B1 szintre. Ha állandó lakhelyet szeretne szerezni, akkor magasabb C1 vagy C2 szintű jártasságra lesz szüksége.
  • Bizonyos esetekben szüksége lesz vízumra. Itt tekintheti meg a részleteket. Vannak állampolgárok, akiknek nincs szüksége vízumra a Németországba való beutazáshoz. Letelepedési engedélyt kérhetnek, miután vízum nélkül léptek be Németországba.

Németországnak általában két ideiglenes és egy állandó tartózkodási engedélye létezik. Az állandó tartózkodási engedélyt Németországban letelepedési engedélynek nevezik. Az engedélyekről bővebben itt.

A legelterjedtebb vízumtípus a munkavállalási vízum, amelyhez munkaviszony igazolása, személyi igazolványa és 60 EUR (67 USD) fizetés szükséges.

Készen áll arra, hogy Németországba költözzön?

Egy nemeztközi költözés mindig megterhelő.

Az, hogy mennyire lesz nehéz vagy könnyű Németországba költözni, attól függ, hogy milyen munkavállalási engedélyre van szüksége.

Továbbá milyen speciális egészségügyi szükségletei vannak és hogyan fogja megkeresni új otthonát. Ezt követően elkezdhet gondolkodni azon, hogyan költözzön át Németországba.

Háztartási cikkeinek Németországba szállítása egyszerű lehet, ha követi a kormány irányelveit és az útmutatónkat, tanácsainkat.

Amikor azt gondoljuk, hogy bármit átköltöztethetünk?

Ha autóját szeretné magával vinni, akkor igazolnia kell, hogy állandó lakhatásra költözik és nem csak importálja és eladja a járművet.

A költöztetése többé-kevésbé bonyolulttá válhat attól függően, hogy milyen tárgyakkal költözik, illetve, ha háziállattal (is) költözik-e.

Például Németországban betiltottak bizonyos „veszélyes” kutyafajtákat, például az angol és a staffordshire-i bullterriereket.

Egyes tárgyak kapcsán korlátozásokat vezettek be, ilyen például a cigaretta, szivar és alkohol. Behozatalával kapcsolatban lehetnek kellemetlenségek (ha elég szép számú italszekcióra tettünk szert itthon a nappaliban, az is fejtörést okozhat).

Ha háziállatokkal költözne, jó előre kezdje el a tervezést. A szükséges lépések egy része akár hat hónapos felkészülést is igényelhet.

Ha nem teljesíti Németország összes behozatali és vámügyi követelményét, a Német Vámhivatal karanténba helyezheti kedvenceit, vagy akár vissza is küldheti őket korábbi lakóhely szerinti országába, az Ön költségén.

Kisállatát veszettség elleni védőoltással kell ellátni.

A háziállatokat egyértelműen azonosítani kell egy beültetett mikrochippel.

Németországban és más EU-tagállamokban minden kisállatnak azonosító okmánnyal vagy „kisállatútlevéllel” kell rendelkeznie.

Mit csomagoljunk, ha Németországba költözünk?

Ne felejtse el, hogy születési anyakönyvi kivonata szükséges lesz ahhoz, hogy Németországban lakosként regisztrálhasson.

De a házassági anyakönyvi kivonat se kavarodjon el a pakolásnál, mert adott esetben igazolnia kell, hogy házas.

Bankkivonatokkal fogja tudni igazolni, hogy anyagilag el tudja látni magát Németországban vagy ki tudja fizetni a bérleti díjat; ennek igazolását megteheti akár a legutóbbi fizetési papírjaival is (a legutóbbi három hónapnak elfogadhatónak kell lennie). DE van, hogy néha munkaszerződést is elfogadnak.

Kelleni fog még a végzettség igazolása, egészségbiztosítási igazolás, utóbbi nélkül ugyanis nem kaphat tartózkodási engedélyt.

Orvosi feljegyzések se menjenek a költözéskor a kukába, mert ezek fontosak az orvoshoz történő bejelentkezéshez és különösen akkor, ha krónikus betegségben szenved, így megfelelő ellátásban részesülhet.

Amikor a költözésnél csomagol, ügyeljen arra, hogy azok az Ön személyes tulajdonát képezzék és ne kereskedelmi jellegűek legyenek.

A háztartási cikkek, például ágynemű, otthoni edzőtermi felszerelés, asztalok és székek és minden, ami a mindennapi élethez szükséges gond nélkül költöztethetőek.

Személyautókkal, kerékpárokkal, utánfutókkal, lakókocsikkal sem lesz gond, az EU lakosai könnyedén, korlátozások nélkül behozhatják autójukat Németországba.

A járművet csak az Ön nevére kell regisztrálnia.

Olyan járműnek kell lennie, amelyet csak Ön használt az előző országában, legalább hat hónapig, ennek bizonyítéka lehet az előző országában kiállított forgalmi engedély.

És körülbelül a járművével egy időben kell megérkeznie Németországba.

Miután Németországban tartózkodik, autójának át kell majd mennie egy műszaki, biztonsági és károsanyag-kibocsátási ellenőrzésen.

Megnyugodhat akkor is, ha a munkája különböző iparművészeti tárgyakat kíván (például kerámiához és ékszerkészítéshez szükséges tárgyak).

Dohányáruk esetében viszont legfeljebb 200 cigaretta hozható be.

Egy liternél több 22%-nál nagyobb alkoholtartalmú szeszesital vagy 80%-os vagy annál magasabb denaturált etil-alkohol viszont már nem behozható tárgynak minősül.  

De mi a helyzet a költözés költségeivel?

Cégünk több mint 20 éve végez nemzetközi költöztetéseket.

Mindezt egyedi és speciális tudással, kiemelkedő szakmai színvonallal, speciális költöztető tehergépkocsikkal és erre a fizikai munkára „szakosodott” munkatársakkal.

A költözés költségénél talán van egy fontosabb figyelembevételt kívánó tényező: a költözés kivitelezésének gyakorlati része.

  • A nemzetközi költöztetésre szakosodott tehergépkocsik mindig dobozos felépítményűek.
  • És belül párnázott oldalfalakkal rendelkeznek. Kifejezetten a költöztetés összetett munkafolyamataira vannak kialakítva.
  • Amikor az értékei, bútorai, ingóságai a gépkocsira kerülnek, a felépítményen dolgozó kolléga úgy rakja fel ezeket, mint egy kirakós darabjait, tökéletesen kihasználva a költöztető tehergépkocsi rakható és teljes köbméterét.
  • Roppant fontos, hogy az ingóságok légbuborékos fóliába, több réteg filcbe (ez egy vastag steppelt szövetanyag) kerüljenek becsomagolásra, egymás szomszédságában szorosan egymás mellett utaznak a több ezer km-en át.

Akár több sorban, egymáson.

Ezáltal minden darabja mozdulatlanul utazik, ellenben egy ponyvás kocsival (mozgó vasszerkezetű), ahol folyamatosan nagy mozgásnak ütődésnek vannak kitéve az ingóságok.

A költözés a nem megfelelő körülmények közreműködésével lehet a legköltségesebb.

Jól emlékszem egy régi magyarországi ügyfelünkre, akinek a fia költözött ide Angliából Magyarországra. Felajánlottunk tehát neki is a segítségünket (nemzetközi költöztetés is a szívügyünk).

A fia számára kiadott ajánlatunk után csak annyi választ kaptunk: ennyiért talál egy angol költöztetőt is.

Azt tudni kell, hogy nyugaton, ahol szakmaként tisztelik a költöztetést, többszörös áron végzik ezt a szolgáltatást.

Miután én vetettem egy pillantást a konkrét árra, arra tippeltem, hogy ez nem egy költöztetőcég lesz, hanem inkább egy angol fuvarszervező cég ajánlata lesz.

 Valószínűsítettem, hogy kiáll majd az angliai címére egy ponyvás kamionnal és egy “keleti” sofőrrel, majd kinyitja a hátsó ajtót és annyit mond: „ide lehet pakolni”.

Két hét múlva kaptunk is egy visszajelzést levélben a gyanakodásunkra vonatkozóan:

 

Frankovics úr, Önnek telitalálata volt, egy költöztetés végzésére alkalmatlan ponyvás kamion, észt sofőrje pontosan azt tette, amit megjósolt.

 

Hogyan zajlik a költözés Németországba velünk?

Miután brigádvezetőnk egyeztette Önnel a munkalapon leírt árakat az Ön által „már megismert” árakkal, kezdődhet a munka.

Ez azért fontos lépés, mert így nem léphetnek fel kényelmetlen szituációk és bosszúságok a költözés legvégén. A nemzetközi költöztetés EU-s tagországokon belül teljesen úgy történik és ugyanaz a folyamata, mintha Magyarországon belüli költöztetést végeznénk.

De a külföldre költözésnél mindig egy kicsit nagyobb a papírmunka.

A költöztetést egy részletes szerződés alapján végezzük el.

Külföldi költöztetés esetén, ha különösen visszaköltözésről van szó hazánkba, személyes felmérés nem lehetséges.

Tehát fontos a szállítandó tárgyak „leltárja”: darabszám, súly.

Mert túlsúly nem lehet a járművön (szabályokat sérthet és közúti büntetéssel járhat).

A használt lakossági ingóságokra érvényesíthető biztosítási formát kötünk Önnel külföldi költözés esetén is.

Mire a német városba megérkezik, már a teljesen berendezett, élhető lakást vehet birtokba. Sőt, a kicsomagolásról visszamaradó hulladékot, szemetet is elszállítjuk a helyszínről, hogy ezzel se legyen gondja.

Tegye zökkenőmentesebbé a Németországba költözést, hogy Ön a lehető legharmonikusabban vételezze ki ezt a pár hetes átállási időszakot.

Lépjen kapcsolatba velünk, ha többet szeretne megtudni nemzetközi költöztetési és szállítási szolgáltatásainkról.