Erről tuti elfeledkezik: a behajtási engedélyről a költözésnél

Erről tuti elfeledkezik: a behajtási engedélyről a költözésnél

Mi lehet az oka és titka annak, hogy néhány zseniális(nak tűnő) „költözéssel kapcsolatos” ötlet hangos bukásba torkollik? Miközben néhány egyszerűnek látszó, igaz kevésbé ügyeskedő és spórolós típusú ötlet eredményes lesz és gördülékeny költözést eredményez?

Ha egyedül akarunk végigmenni a költözés göröngyös útját, megfeledkezhetünk néhány fontos (utóbb súlyos pénzekbe is kerülhető) feladatról: többek között a behajtási engedélyekről. Mit kell tudni róluk?

Ügyeskedés.

Talán ez a szó illik ide, amikor mindig mindent „okosba akarunk megoldani”.

Legyen az egy fürdő csempézése, villanybekötés vagy a ’mi lehet ezen olyan bonyolult’ féle költözésről és költöztetésről legyen szó.

Megértem, hogy milyen az, amikor szorít a cipő, amikor az erőforrások szűkösségének nyomása tart sakkban valakit.  

De a legtöbbször a spórolás gyors kényszere miatt végül zsákutcába kerülnek.

Majd a költözés után hirtelen fagypont alá zuhan a hőmérséklet, mert csábítóak voltak az ígéretek, a beígért gyors eredmények – az olcsó lesz számolások, a látszólag könnyebb út ígérete.

Mégis hiányzott valami.

Miközben, akik költözni szeretnének, talán egy dologra vágynak: macera nélküli, viszonylag gyors és gördülékeny és ha lehet kevésbé pénztárcát igénylő költözésre.

Nyissa ki a szemét: minden, amire vágyik az teljesen jogos és teljesen elérhető.

  • Nem kell kismillió zsákutcába befutnia azért, hogy végre kiérdemelje a stresszmentes költözést.
  • Nem kell úton útfélen szabotálnia magát bonyolult feladatokkal és költségekkel.

DE létezik egy kényelmetlen igazság ezzel kapcsolatban.

A fejekben élő „spórolós tippek” a legnagyobb ellenségei a költséghatékony költözésnek

Gyakori jelenség, hogy a költözés hiányos tervezéssel kivitelezve nem számított szituációkat eredményez.

Ha nem megfelelőn kérünk árajánlatot, ha a barátokkal próbáljuk kivitelezni a költözést (miközben ez egy szakma és megvannak a maga aprólékos gyakorlati részletei), ha nem „okosan csomagolunk”…akkor beüthet a krakk.

(Írtunk róla részletesen, olvasson róla bővebben.)

Meglepődnek sokan az elkért végösszegen (eltér a fixálttól), a fordulók száma nem annyi, mint amennyit ígértek (többet kell fordulni), utólag a bútorok itt-ott javításra szorulnak, étkeztetik a költöztetőket, akik nem túl kedvesek.

Az endorfinlöket és öröm helyett marad a savanyú arc-szindróma.

És miről feledkezünk meg leginkább?

Ott vannak az apró költözés-feladatok: a behajtási engedélyek

Magyarországon és külföldön is egyaránt rengeteg városra, településre, illetve azok egyes területeire szükséges és vonatkozó behajtási engedélyek kérése.

Talán nem lepődik meg, ha azt mondom, Budapest városa Európában az aranyérmesek között van. Tehergépkocsival igen kevés része megközelíthető, behajtási engedély kiváltása nélkül.

Az alábbi nehézségek nehezíthetik a költözését:

  • Az engedélyek kiváltására, beszerzésére vonatkozólag akadályozó tényező, hogy egy cég jogosult az engedélyek kiadására Budapesten (ő volna a Budapesti Közlekedési Központ – az ominózus behajtási engedélyeket kiadó cég).
  • Nehezített ügymenetet jelenthet, hogy a megrendelés leadásától számított 3 munkanapon belül tudják a költöztetőcégek csak kézhez kapni a szükséges engedélyeket.

Mi a költöztetőcégünknél a Budapestre, illetve egyéb településekre vonatkozó behajtási tilalmakról, a behajtási engedélyek szükségességéről értesítjük Önt. Valamint intézzük az engedélyeket: a behajtási engedélyköteles fővárosi zónákba, a behajtási hozzájárulások (behajtási zónák) biztosítása is adott.

És mi a helyzet a behajtási engedélyek biztosításáról külföldön?

Nemzetközi költöztetés, azaz külföldről költözés esetében a Budapestre és egyes vidéki településekre vonatkozó engedélyek kiváltását, szükséges beszerzését mi intézzük.

Ennek költsége az árajánlatunkban benne foglaltatik, ezért a behajtási engedélynek kiváltása, ára Önnek plusz költséget nem jelent. 

De mi a helyzet, ha Budapestről mondjuk a Norvég fővárosba költözik?

Külföldi címek esetében a helyi illetékes hatóságnál Önnek szükséges megérdeklődni, hogy az adott város, község és annak adott területe (illetve a rakodás ideje alatti) parkolás, engedély köteles tevékenységnek minősül-e.  

Kivéve Luxembourg esetében, ott a költöztetést végző cégnek kell azt megtennie. Itt az adott behajtási és parkolási engedély kiváltását intézzük, járulékos költségeket jelenthet az ajánlatban megadott összegen felül (ezt kalkulálni érdemes bele).

A könnyebbik út szinte mindig csapda, de végül mindig győztesen jönnek ki azok, akik hajlandóak végigmenni a nehezebbik úton.

Ezért a behajtási és parkolási korlátozásokat nem célszerű figyelmen kívül hagyni, komoly anyagi következményei lehetnek. A büntetési tételek több száz vagy ezer EUR értéket is elérhetnek.

Ez pedig minden esetben a Megrendelőt terheli.

Akárcsak egy könyvelő esetében, aki szól időben, jelzi az elvégzendő feladatokat és befizetendő tételeket, ha azonban a vállalkozó figyelmen kívül hagyja, már az ő felelőssége.

Budapesten kívüli, vidéki városok, települések esetében az engedélyek lekérdezése, illetve azok szükséges kiváltását nehezíti, hogy nem létezik erre szakosodott önkormányzati, kizárólagos megbízással rendelkező cég.

A helyi önkormányzatnál ajánlott felvilágosítást kérni az engedélyek szükségességéről és kiadásáról.

Vidékről külföldre vagy külföldről vidékre költözik?  Az adott magyar település helyi önkormányzatnál, a parkolási, és behajtási engedélyek szükségességénél ne feledkezzen meg egy „érdeklődő e-mail-ről”.  

Amennyiben úgy érzi, hogy ez úgy hiányzik Önnek, mint egy polipot belegyömöszölni egy hálós szatyorba, bízza diszpécsereinkre, szükség szerint kiváltják az engedélyt is.

Ebben az esetben az engedély ára és kiváltásának munkaköltsége felszámításra kerül, amely együtt fizetendő a nemzetközi költöztetés munkadíjával.

A megoldjuk okosba kivitelezések olyan költözési kivitelezés ötletnek minősül, ami eleve determinálja a plusz költéségeket, tehát hiába próbál bármit is tenni, nem fog kitörni a plusz költségek rabságából.

Elsőre csábító a bóvli gyöngyházfénye, de kevesen számolnak utána akár olyan egyszerű tételeknek, minthogy egy 20 km-es távolság oda vissza, nem is egyszer, mennyi üzemanyagba, azaz pénzbe kerül?

(Kiderül, hogy barátokkal sem olcsóbb.)

Hiába szerel kereket a hajóra, nem fogja soha lehagyni a többi Forma-1-es autót.

Leginkább úgy működnek az okosba kivitelezett költöztetési ötletek, mint amikor a molylepkék a fény fele repülnek, ösztönből cselekszenek.

Talán Önt is vonzza a fény…de odaérve vajon tudja-e, hogy meghal vagy túléli?  

Mi éppen ezért nem vagyunk híve az előlegfizetésnek sem. A sérülésmentesen, és hiánytalanul elvégzett költöztetési munka lerakodása és átadása utáni kifizetést preferáljuk.

Csak a tökéletesen elvégzett munka után kérjük a járandóságunkat. Ezt, az általunk készített, minimálisan 26 pontból álló szerződés is garantálja. Kérjen ajánlatot még ma!