Nemzetközi Blog

Norvégiába költözés: az áttelepedési útmutató

Norvégiába költözés: az áttelepedési útmutató

Tegye még könnyebbé a Norvégiába költözést azáltal, hogy 100% -ban felkészül arra, hogy mi várható a költözésnél és mit kell tennie annak érdekében, hogy az „áthelyezés” a lehető legsimább legyen.

Tényleg olyan jó Norvégiában élni?

A hárommillió forintos kérdés! A válasz természetesen attól függ, hogy milyen elvárásokkal rendelkezik.

Tegyük fel, hogy "tipikus" kelet-európai életmódot él, de Norvégiába akar költözni – alig több mint 5 millió ember közé –, mert hallotta, hogy ez a legboldogabb hely a világon.

A Norvégiába költözésről sokan úgy számolnak be, hogy milyen izgalmas és mindent elsöprő élmény, majd az izgalom végül lecsillapodik és néha ijesztővé is válik; attól, hogy hogy mennyire meg lehet szeretni ezt a helyet.

A Norvégiába költözés általában rengeteg papírmunkát, szóváltást, kérdések sorát hozza magával, de új országba költözni soha nem könnyű.

Könnyen elmélyülünk az olyan kérdésekben, hogy nehéz vagy könnyed lesz-e a nyelvet megtanulni (az angolul beszélők számára állítólag könnyebb) és hogyan fogunk munkát találni vagy milyen odakint az oktatás.

Elfeledkezünk az olyan START-kérdésekről, minthogy hogyan fogunk átcihelődni innen…oda.

Vannak-e ennek spéci papírmunkái.

 

Norvégiába költözöm – lakhatás, költözés és az élet maga

Egy új érkezés kulturális próbatételt is fog jelenteni, különösen akkor, ha valamelyest hiányzik a család és a barátok hálózata.

Habár Norvégiában a munkakörülmények kiválóak, hegyei, fjordjai és epikus partvidékei mágnesként vonzanak az egészségesebb, szabadidős életmódra; a Norvégiába költözésnek vannak „megugrandó tüzes karikái is”.

Mik a bevándorlási szabályok?

A bevándorlási követelmények Norvégiában sok mindentől függnek, beleértve az állampolgárságot, a bevándorlás okát, a szakmai képesítést, valamint a családi és anyagi körülményeit.

Tudni kell, hogy Norvégia nem tagja az Európai Uniónak, de például Izlanddal, vagy akár Svájccal együtt tagja az Európai Szabadkereskedelmi Társulásnak (EFTA). Tehát Norvégia az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagja.

Ez utóbbi a személyek, az áruk, a szolgáltatások szabad mozgását biztosítja az Európai Egységes Piacon belül. Tehát a lakóhely-választás szabadságát is (az EGT-tagállamok állampolgárainak sokkal könnyebb dolguk van a bevándorlás terén).

Magyarország is az EGT tagja.

A norvég vízumra vonatkozó követelmények az igényelt vízumtól függően változnak. Szakmunkásként csupán munkára lesz szüksége, ha vállalkozóként élne kint, akkor viszont Önnek és vállalkozásának is meg kell felelnie bizonyos jövedelmi kritériumoknak.

 

Magyarországról Norvégiába költözöm – hol fogok lakni?

A nagyvárosokban keserű tapasztalat lesz lakhatást keresni, különösen nyáron, a diákok özöne miatt.

Az emberek többsége ideiglenes szállásban gondolkodik eleinte, míg néhány hónap alatt valami megfelelőbbet találnak.

Három havi bérleti díj megfizetése általános.

Az állandó lakóhely vagy állampolgárság megszerzéséhez dokumentált igazolásra lesz szükség a norvég nyelvtudásról. A kint élők tapasztalata az, hogy igazi kavics tud lenni a cipőben a norvég nyelv ismeretének hiánya, tehát komoly kihívás munkát találni és karriert építeni a nyelv megtanulása nélkül.

A lakhatás a munkahely lokális elhelyezkedésének függvénye.

Norvégia városai világszinten mérve kicsiek.  Ha a legnagyobb városokon kívül él az ember, a lakhatási költségek ugyan csökkennek, de a munkalehetőségek is.

Elmondható, hogy könnyebb munkát találni kisvárosokban vagy falvakban. A kisebb városokban a megélhetési költségek jóval alacsonyabbak, mint a városokban.

Az, hogy mennyi pénzre lesz szüksége a sikeres átköltözéshez, két részre osztható. Először is van a egy jövedelemigény, amely akkor releváns, ha az EU / EGT-n kívüli országból érkezik.

Ez attól függően változik, hogy milyen munkavállalási engedélyt igényel, de sok szakképzetlen munka nem fizet eléggé a képesítés megszerzéséhez.

Másodszor, a költözés tényleges költségei és a megélhetési költségek is változóak mindaddig, amíg be nem állítják norvég bankszámlájukat és rendszeres fizetésüket.

 „Norvégiában a háztartások átlagosan a bruttó rendelkezésre álló jövedelmük 17 százalékát költik lakhatásra” (OECD).

A bérleti díj átlagosan 12,5 százalékkal alacsonyabb, mint az Egyesült Államokban (Numbeo).  

A lakhatási költségek viszont városonként változnak.

Készen áll arra, hogy Norvégiába költözzön?

Egy nemeztközi költözés mindig megterhelő.

Norvégiában fizetni kell útdíjakat és vámokat a Norvégiába szállított termékek esetében is.

Ezek az adók gyakran meghaladhatják azt az összeget, amit a termékért fizetünk, ha kint élünk és rendelünk valamit, attól függően, hogy mi az. 

Rengetegen például felhagynak a külföldi vásárlással. 

Az útdíjakat és a vámköltségeket itt számíthatja ki .

De mi a helyzet a költözés költségeivel?

A külföldre költözésnél rengeteg olyan feladat van, ami elefántként ülhet a mellkasán:

  • intézni a kinti lakhatást,
  • a papírokat,
  • munkahelyi teendőket
  • összepakolni az ingóságokat.

A kimerültség helyett növelheti a külföldi költözés örömét, az elégedettséget és elkerüli a felesleges köröket, ha szakember segítségét veszi igénybe. Olyan költöztetőket, akik nem először lépik át a Norvégia határait.

A Franko-Teher több mint 20 éve végez nemzetközi költöztetéseket. Mindezt egyedi és speciális tudással, kiemelkedő szakmai színvonallal, speciális költöztető tehergépkocsikkal és erre a fizikai munkára „szakosodott” munkatársakkal.

A dobozos felépítményű nemzetközi költöztetésre szakosodott tehergépkocsi belül párnázott oldalfalakkal rendelkezik.  Kifejezetten a költöztetés összetett munkafolyamataira van kialakítva.

Amikor az értékei, bútorai, ingóságai a gépkocsira kerülnek, a felépítményen dolgozó kolléga úgy rakja fel, mint egy kirakós darabjait, tökéletesen kihasználva a költöztető tehergépkocsi rakható és teljes köbméterét.

Az ingóságok légbuborékos fóliába, több réteg filcbe (ez egy vastag steppelt szövetanyag) csomagolva, egymás szomszédságában szorosan egymás mellett utaznak.

Akár több sorban, egymáson.

A több ezer kilométeren át a „kirakós” minden darabja mozdulatlanul utazik, ellenben egy ponyvás kocsival szemben (mozgó vasszerkezet), ahol folyamatosan nagy mozgásnak ütődésnek van kitéve.

Az EU-n kívül (tehát Norvégia is) végzett munkák esetében olyan plusz feladat is előtérbe kerül, mint a vámkezelés (mi a komplett vámkezelést is intézzük).

A papírmunka részét képezi még egy csomaglista és egy CMR (nemzetközi fuvarokmány) elkészítése.

Mivel nem EU-s tagországokba történik a költöztetés, vámkezeltetni kell a költöztetendő ingóságokat is.

Mi elvégezzük a vámkezelési procedúrát

Önnek, nem kell utánajárni, intézni, papírozni.

Sőt, teljes körű felvilágosítást adunk Önnek a vámmentességhez szükséges okmányokról és azok beszerzési lehetőségeiről is.

A költöztetés úgy zajlik, hogy a brigádvezetőnk egyezteti Önnel a munkalapon leírt árakat az Ön által „már megismert” árakkal, így nem lesznek kényelmetlen szituációk és bosszúságok a költözés végén. A nemzetközi költöztetés EU-s tagországokon belül teljesen úgy történik és ugyanaz a folyamata, mintha Magyarországon belüli költöztetést végeznénk.

A külföldre költözésnél mindig egy kicsit nagyobb a papírmunka, hiszen a költöztetést egy részletes szerződés alapján végezzük el mi is.

Mivel külföldi költöztetés esetén személyes felmérés nem lehetséges, így nagyon fontos a szállítandó tárgyak „leltárja”: számolja össze, határozza meg a súlyukat, mert túlsúly nem lehet a járművön (szabályokat sérthet és közúti büntetéssel járhat), ezt mindenképpen célszerű elkerülni.

Mi külföldi költözés esetében is a használt lakossági ingóságokra érvényesíthető biztosítási formát kötünk.

Ez az egyedi-egyutas egy összegre és egy útra szóló speciális biztosítást jelent.

Ha egy esetleges balesetben megsemmisülne az ingósága, mert teherautónk fejreállt a csúszós úton, az ingóságok szerint, a megkötött összegre vonatkozóan és annak megfelelően kártalanítja Önt a biztosító.

Egy alapösszegre vonatkozó biztosítást nyújtunk Önnek.

Gyakran mire az ügyfelünk az adott norvég városba megérkezik, már a teljesen berendezett, élhető lakást vehetnek birtokba. Sőt, a kicsomagolásról visszamaradó hulladékot, szemetet is elszállítjuk a lerakodás helyszínéről, hogy ügyfeleinknek ezzel se legyen gondja.

Miért legyen a macerásabb egy külföldi költözés, mint egy hazai, ha van megoldás elkerülni? Tegye zökkenőmentesebbé ezt az időszakot, hogy Ön a lehető legharmonikusabban vételezze ki ezt a pár hetes átállási időszakot.

 

del