Nemzetközi Blog

Szlovákiába költözés – teendők külföldre költözés előtt

Szlovákiába költözés – teendők külföldre költözés előtt

Miben különbözik az improvizáló, gyakran utólag bosszankodó külföldre költöző és a gördülékenyen „átköltöző” személy között? – ha eldöntötte melyik szeretne lenni a kettő közül, tegyen a célért: tudja meg hogyan tervezze meg a költözését olajozottan, épp Szlovákiába.

Hogyan érdemes költöztetőcéget választani, ha nem országhatáron belül, hanem nemzetközileg költözik a család?Tájékozódjon a szlovákiai útmutatónkból.

Amikor a huszonhetedik csapás ér minket egy hét alatt, amikor a padlón fekve azt érezzük, nincs már lejjebb, elvágyódunk jó messzire.

El attól az élettől, amit élünk.

De nem mindenki az amerikai álom európai verziója miatt pattan négy kerékre, és indul neki padlógázzal az ismertebb országok egyikébe: például Angliába, Németországba vagy Ausztriába.

Van, amikor a család közelsége, egy munkalehetőség, párkapcsolati élethelyzetek miatt megyünk pár száz kilométerrel odébb:

  • itt találtunk munkát;
  • vannak családtagjaink, akik már itt élnek, és úgy döntünk, hogy hozzájuk költözünk;
  • vállalkozást akarunk indítani és innen vezetni.

Igen, épp olyan, mások szemében nem olyan „tipikus” országban, mint Szlovákia.

Ebből kifolyólag szinte tűt a szénakazalban fogjuk keresni a költözéssel kapcsolatos infókat, nem egy standard espakt ország.

E hiánypótló cikkel kívánjuk egyszerűbbé tenni a költözését, nem máshova, hanem Szlovákiába. Azért, hogy ne jusson el oda, hogy a darabjaira hullott költözését utólag rakosgassa össze, majd jöjjön egy orkán és szétfújja a darabokat újra és újra.

 

Megéri Szlovákiába költözni?

Nos, ez az a kérdés, amit valószínűleg már nem tesz fel önmagának.

Hiszen már döntött (nagy valószínűleg).

Imádja az országszerte rengeteg elérhető sípályát, a kirándulási lehetőségeket, mivel Szlovákiának nyolc UNESCO világörökségi helyszíne van. Kellemes légkört, megfelelő életszínvonalat és nagyszerű felszereltséget kínáló országban magyar állampolgárként (EU-tagállam tagja) az álláskeresési folyamat is némileg leegyszerűsödik majd Önnek.

 

szlovakia termeszet

 

A tipikus munkahét heti 40 vagy napi 8 óra. A túlórákat viszont magasabb díjazásban fizetik.

Az éves szabadság 4 hét, amely legfeljebb 5 hétre emelkedik a 33 éves vagy annál idősebb munkavállalók esetében. Szlovákiában jelenleg a munka típusától függően havi 780 és 2100 euró között mozog a minimalbér.

Az ország területének mintegy 80%-a 800 méteres tengerszint feletti magasságban fekszik, így Szlovákia a hegyeket imádók számára igazi paradicsom. Szlovákia gazdag, festői és dinamikus kultúrával rendelkezik, minden régióban számíthatunk fesztiválokra zenével, tánccal, művészettel.

 

szlovakia folklore

 

A gyakorlat viszont az, hogy a külföldiként (magyarként egyes helyeken pláne) ne számítson hatalmas mosolyra és hosszú beszélgetésekre, habár a szlovákok egész közvetlenek, udvariasak.

A helyiek valahogy mégsem mászkálnak hamisított, erőltetett mosollyal. Nyugodt és hűvös arccal sétálnak, ami egyesek számára valamilyen oknál fogva „hideg és morcos” megjelenést jelenthet.

A hivatalos nyelv a szlovák, bár a fiatalabb generációk közül sokan beszélnek angolul is. A déli vidékeken magyarul is az ottani nagy magyar lakosság miatt.

A 2011-es népszámlálási adat alapján a magyarok (8,5%-kal) az ország legnagyobb etnikai kisebbsége.

Lépjünk akkor a gázpedálra, nézzük mi kerüljön fel a todo listára.

 

Mielőtt összepakolna és elhagyná az országot, ezekről győződjön meg a szlovákiai költözéssel kapcsolatban

Magyar állampolgárként az érkezést követő három napon belül be kell jelentkeznie a szlovák hatóságoknál, ha tartózkodása meghaladja majd a 30 napot.

Magyar állampolgárként ugyan nincs szüksége vízumra az országba való betelepedéshez, de regisztrálnia kell a helyi hatóságoknál, amikor belép az országba. Állandó tartózkodási engedélyt és állampolgárságot minden esetben igényelni kell, miután meghatározott ideig itt akar élni (vagy már itt él).

Szlovákia alacsony szállásköltségével és alacsonyabb mindennapi kiadásaival jó lehetőséget kínál a karrierfejlesztésre.

A pontos teendők a Szlovákiába költözés kapcsán a következők, nézzünk pár fontos lépést.  

 

Tartózkodási engedélyek

Uniós polgárként ideiglenes tartózkodási engedélyt kérhet a külföldi szlovák konzuli hivatalnál, vagy kérheti a külföldi rendőrségtől is, Szlovákiában tartózkodva. Az uniós engedélyeket öt évre adják ki.

Az állandó letelepedési engedély határozatlan ideig történő Szlovákiában való tartózkodásra jogosítja fel, és annak a külföldinek adható, akinek házastársa vagy kiskorú gyermeke szlovák állampolgár, állandó lakhellyel rendelkezik Szlovákiában, vagy aki több mint 10 éve már ideiglenesen Szlovákiában tartózkodik.

Az állampolgárság megszerzésének időkerete: 8 év.

 

Egészségbiztosítás

Állami egészségügyi ellátásra magyarként csak akkor lesz jogosult, ha befizet a nemzeti biztosítási rendszerbe. Ha nem jelentkezik be a háziorvoshoz, akkor csak sürgősségi ellátásra lesz jogosult. Tehát tanácsos minél előbb bejelentkezni a helyi rendelőbe.  

Érkezésétől számított nyolc napon belül be kell jelentkeznie az állami egészségbiztosítási rendszerbe, hogy a regisztrációt követő öt napon belül meg is kaphassa az állami egészségbiztosítási kártyát.

Ezt a kártyát minden orvosi rendelésre magával kell vinnie. Ha felmond a munkahelyén, nyolc napon belül ezt is köteles jelezni az állami biztosítónak, és az eü-biztosítása megszűnik.

Az egészstégügyről azt kell tudnia, hogy vannak jó képzettségű szakemberek, és maga az egészségügy is viszonylag jónak számít, de a kórházak elöregedett vagy elégtelen a felszereléssel rendelkeznek. Így sok mindenért másik városba kell utazni, hogy ott elvégezhessenek bizonyos procedúrákat.

 

Ingatlan bérlése

Általában egy havi bérleti díjnak megfelelő kaució kifizetése általános bevett szokás. Ha ingatlanközvetítőn keresztül találja meg ingatlanát, akkor valószínűleg jutalékot kell fizetnie neki, amely szintén egyhavi bérleti díjnak felel meg. Tanácsos megkérni a bérbeadót, hogy igazolja a tulajdonviszonyát, így biztos lehet benne, hogy jogában áll bérbe adni Önnek az ingatlant.

 

szlovakia pozsony koltozes

 

Figyeljen oda arra is, hogy a bérleti díj tartalmazza-e a rezsit vagy sem.

Szlovákiában általában évente csak egyszer végeznek mérőleolvasást, a fogyasztást pedig éves szinten dolgozzák ki. Ezért a leolvasás végeztével előfordulhat, hogy többet kell fizetnie, attól függően, hogy nőtt-e a fogyasztás vagy sem.

Néhány hasznos weboldal a szlovák ingatlanok kapcsán. Nehnutelnosti.sk, Topreality.sk, Novostavby.sk

Pozsony kifejezetten felkapott hely, a város legnépszerűbb területei közé tartozik az óváros, Ruzinov, Nove Mesto és Raca.

 

szlovakia

 

Csak a példa kedvéért, egy hálószobás belvárosi lakás átlagos havi bérlése Szlovákiában körülbelül 487,14 euró havonta.

Egy kevésbé központi helyen lévő, de még azonos méretű lakás cirka havi 386,29 euró. Egy három hálószobás, frekventált helyen lévő lakás átlagos bérleti díj körülbelül 740,07 euró, külvárosban ez már csak 589,07 euró.

Fontos, hogy a bérbeadó külföldi bérlőként regisztrálja Önt.

Ezt čestné vyhlásenie (a tartózkodási engedély kiadásához szükséges hivatalos okirat) aláírásával és közjegyzői hitelesítésével megteheti. Ez a tartózkodási engedélyek előfeltétele is gyakran.

 

szlovakia varosielet

 

TIPP: Néha jobb, ha megkérdezi az infókat valakitől (pl. Facebook-csoportok Szlovákiába költözők, chatszobák), aki már végiment a bürokrácia rögös útján. Vannak Facebook-csoportok is, amelyek fő témája a bérlés Szlovákiában vagy Pozsonyban.

Például Szlovákia az ingatlanhirdetések során minden szobát számol ugyan a hirdetésben, kivéve a fürdőszobát és a konyhát. Tegyük fel egy kétszobás lakás hirdetése nem két hálószobát fog takarni, hanem hálószobát és nappalit.

Mindenekelőtt adjon magának időt, kezdje el korán a keresést, így nem kell kapkodnia, elkerülve ezzel a kellemetlenségeket. Nyugodtan elemezze és hasonlítsa össze az árakat és helyszíneket, valamint a bérelni kívánt hely színvonalát.

 

pozsony

 

Példa a „békeidőben” vett költségekre vonatkozóan (természetesen függ az étrendünkről, szokásainktól is):

Tétel                                              Költség euróban

Szállás                                           350 – 600

Étel                                                 8 – 15

Mobildíj (percenként)                     0.08

Tömegközlekedés (egy jegy)         0.80

Mozijegy                                        7

 

Bankszámlanyitás

Az alap bankszámla nyitásához útlevél szükséges.

Egyes bankok számlanyitás, ATM-kártya kiállítása vagy internetes banki szolgáltatások kapcsán kérhetik a lakóhely igazolását is. A nagyobb bankok számos angol vagy németül beszélő személyzettel segíthetik Önt.

Nincs korlátozás a deviza Szlovák Köztársaságba történő behozatalára, azonban a szlovák valuta kivitelét a Nemzeti Bank szabályozza.

Pozsonyban számos külföldi bankfiók működik, ezek közül a legfontosabb a CitiBank.

A bevándorlással kapcsolatos további hasznos információkat itt megtalálja.

Hogyan érdemes költöztető céget választani, ha Szlovákiába költözik?

Mivel egy külföldre költözésnél nem azzal azonos tudás és felszereltség szükséges, mint egy belföldi költözés esetén, fokozott felkészülést igényel majd, még ha Szlovákia itt is van egy köpésre.  

Külföldre költözésnél nem mindegy, hogy EU-n kívülre vagy épp belülre költözik. Mivel Szlovákia EU ország, így számos papírmunkát megúszhat.

 

koltozes uj otthon festes

 

A felszereltség azonban nem lehet a „Pista majd elviszi féle” kisteherautó és ponyvás szerkezet.  Cégünk, a Franko-Teher több mint 20 éve végez ilyen jellegű költöztetéseket.

A nemzetközi költöztetést minden esetben speciális költöztető tehergépkocsikkal és erre a fizikai munkára „szokott” munkatársakkal végezzük el. Ezek a tehergépkocsik dobozos felépítményűek, kifejezetten a külföldi, nemzetközi költöztetésre szakosodtak és belül párnázott oldalfalakkal rendelkeznek.

Miközben ingósága több száz kilométeren át utazik, azok egymáshoz szorosan illeszkedve, mozdulatlanul mennek A-ból B pontba. A dobozos felépítmény feltörhetetlen.

Bármely pihenőhelyen biztonságosan parkolhatnak menet közben is.

 

DSC00990

 

Szlovákiába költözne, íme a lépések: 

  1. Vegye fel velünk a kapcsolatot, ehhez csak az árajánlatkérő űrlapot szükséges kitöltenie.
  2. Pár órán belül válaszolunk Önnek, valamint még hiányos, de fontos információkat kérünk be Öntől, amennyiben szükséges.
  3. Fontos, hogy a költöztetendő tárgyak pontosan legyenek összeszámolva, súlyuk alapján meghatározva. FONTOS: Túlsúly sosem lehet a járművön, ez szabályokat sérthet és közúti büntetéssel is járhat.
  1. Az árajánlatot ezután elküldjük Önhöz, e-mail-en, amit Önnek vissza kell igazolnia. Ezzel igazolja, hogy elfogadta az ajánlatot.
  2. Szerződést kötünk Önnel, e-mailen. Garanciával, felelősségbiztosítással.
  3. Véglegesen egyeztetjük a költöztetés időpontját.
  4. Eljön a költözés napja: a költöztetés után a díj kifizetésre kerül. Ez történhet készpénzzel, de akár utalással is.

 

Hogyan zajlik a költöztetés napja, amikor végre Szlovákiába költözik át?

Munkatársaink a kiindulás helyszínen egyeztetik Önnel a kiadott árajánlatunk részleteit, a bútorait, ingóságait a gépkocsira helyezik, a felépítményen dolgozó kollégák közreműködésével úgy helyezik el, mint a kirakós darabjai.

 

koltoztetes csomagolas

 

A tehergépkocsi rakható és teljes köbmétere így maximálisna kimaxolásra kerülhet.

A belül párnázott oldalfalak a nemzetközi költöztetések alapkövetelményei közé tartoznak a tehergépkocsik kapcsán, különböző méretkülönbségei pedig lehetővé teszik, hogy akár egy fordulóval el tudjuk végezni a nemzetközi költöztetést.

A tehergépkocsik méretkategóriáit fényképekkel illusztrálva itt találja.

 

koltoztetes orszagosan franko koltoztet

 

Segítünk elkerülni a buktatókat, a kényelmetlenségeket, hogy amikor már elfogyott minden hely a liftben, ami a siker emeletére kényelmesen felvihetné, tőle 2 méterre nyílhasson egy teljesen üres, amely a vártnál is nagyobb kényelmet biztosít.

Bár egy másik országba költözni mindig kihívás, nem kell egyedül megtennie. Engedje meg, hogy végigvezessük Önt a költözési folyamaton.

Vegye fel velünk a kapcsolatot.

 

del