Nemzetközi Blog

Horvátországba költözés – 7 teendő külföldre költözés előtt

Horvátországba költözés – 7 teendő külföldre költözés előtt

Milyen papírokat kell elintézni, ha Horvátországba költözik? Hogyan érdemes költöztető céget választani, ha nem országhatáron belül, hanem nemzetközileg költözik a család? Amit tudnia kell, mielőtt Horvátországba költözne. Kell egy kis bátorság és egy kis hit is az itteni élethez.

Tájékozódjon horvátországi útmutatóinkból.

Szóval, úgy gondolja, hogy megvan minden ahhoz, hogy Horvátországba költözzön? Számos ember gondolja úgy, hogy az élet a horvát adriai tengerpartokon hasonló bizsergő érzéssel jár, mint egy kéthetes nyaralás és a hangulatos belső falvakban zökkenőmentesnek tűnik elsőre az élet, a gyakorlatban mégsem olyan gördülékeny ideköltözni.

Mielőtt összepakolna és elhagyná az országot, győződjön meg róla, hogy itt valóban csak színlelik a könnyed, szellős tengerparti életet vagy így is van?

Első kézből tapasztalt élmények alapján valójában ez lehet az egyik legnehezebb költözési úti cél Európában a kivándorlók számára. De ez nem jelenti azt, hogy nem éri meg.

Alex, a Mindful Mermaid blog szerzője évek óta él kint, azóta blogot ír az utazásairól és a dubrovniki életéről.

Érdemes őt követni.

Élt már máshol is Európában és őszintén állítja, hogy a Horvátországba költözés rendkívüli kihívást jelentett a számára, de mindemellett kifizetődőnek tartja.

Csüggedésnek tehát semmi helye.

A horvátországi emigránsok a következőket kell tudniuk, mielőtt ideköltöznének.

Először is, jó ötlet Horvátországba költözni?

Horvátország a világ egyik legbiztonságosabb országa.

Legalábbis 2020 februárjában az Egyesült Államok külügyminisztériuma az „Első szintre” sorolta – tehát a legbiztonságosabb kategóriába. Az ország az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) és az Európai Uniónak (EU) is tagja.

Zavaros történelme ellenére Horvátország lehet az egyik utolsó igazán biztonságos hely a világon.

A statisztikák szerint ritka a gyilkosság, az emberrablás vagy a bűncselekmény. Minden városban és faluban erős a közösségi összetartás és Horvátországot a világ első számú országának választották a leghosszabb fizetett szülési szabadság tekintetében.

Karriert viszont a legtöbben nem itt fognak építeni.

Habár a megélhetési költségek jóval alacsonyabbak, az átlagos fizetés pedig 6000 kuna körül van havonta.

A munkalehetőségek nem az amerikai álomra emlékeztetnek, de számos szezonális turisztikai munkalehetőség van a tengerparton és számos hosszú távú lehetőség Zágrábban. A kényelmetlen igazság viszont az, hogy a legtöbb embernek évekbe telhet, mire végre megtalálja azt a munkát, amit hosszú távon is szívesen végezne.

horvatorszagba koltozom

Személyes kapcsolatok révén előbb juthat munkához, mint a „hivatalos úton”. Ez a tapasztalat.

Sokan ingatlanokba fektetnek vagy olyan vállalkozásokba kezdenek, ami Horvátországban még új innovatív ötletnek számít.  Ha kicsit tud horvátul, az sokat jelent, igaz a regionális akcentusbeli különbségek miatt kevésbé fogják egyik vagy másik helyen megérteni.

Az angolt viszont sokan beszélik.

Egy felmérésben a horvátok több mint 75%-a nyilatkozott úgy, hogy beszél idegen nyelvet, méghozzá főleg angolt, de a német is nagyon népszerű.

De egy a gyakorlatban sokszor csak azt jelenti, hogy képes lesz kommunikálni a 40 évnél fiatalabb emberek többségével. Az orvos még ekkor is visszautasíthatja az angolt, miközben Ön azon kapja magát, hogy kézmozdulatokkal magyarázza a tüneteit.

Itt az emberek nem azért élnek, hogy dolgozzanak. Inkább fordítva.

Kicsit lelassult, kevésbé kötött életforma hívei és valahogy senkit sem érdekel, hogy Ön mivel foglalkozik.

A horvátországi fizetések alacsonyak a legtöbb országhoz képest. Ha egyszer kifizeti a számlákat, a lakás bérleti díját és élelmiszerre is költ – nem sok marad azon felül.

Ha viszont külföldről jön a fizetése, úgy fog élni, mint egy király. De ha helyben szeretne dolgozni, úgy is kell élnie, mint egy helyi lakosnak.

Mit kell elintézni a Horvátországba költözéskor?

Mielőtt fejest ugrana a tengerparti területeknek, a mediterrán hangulatú részeknek vagy a hátországnak Bosznia irányában, ahol már gyakran dombos vagy hegyes területek kápráztatják a fantáziánkat; néhány alapinformációval jó tisztában lennie.

A bürokrácia megőrült – sőt, néha meg sem mozdul.

A bürokrácia néha mintha halálra gázolna a lánctalpaival

Óriási a lelkesedés, de gyakran a horvátországi bürokrácia lelassítja az ideköltözési terveit. A rendszer különböző csűrés-csavarásai ellehetetleníthetik az ideköltözést, de azért nem kell azonnal kétségebe esni.

Ha a bürokrácia sakkban tartja, akkor jusson eszébe, hogy habár itt rengeteg a szabály, de ezeknek kevesebb mint a felét tartják is be a gyakorlatban.

Függ a várostól, a bürokratikus irodától is, hogy hol mennyire kezelik rugalmasan a szabályokat, vagy akár előfordulhat, hogy teljesen figyelmen kívül hagyják.

TIPP: Néha jobb, ha megkérdezi valakitől (pl. Facebook-csoportok Horvátországba költözőknek, chatszobák), aki már végiment a bürokrácia rögös útján, minthogy egy alkalmazottat kérdezzen.

A Horvátországi Magyarok Facebook csoport például ilyen közösség.

Lakáskeresés Horvátországban

Ne lepődjünk meg, ha találunk egy lakást, de idővel mintha a stabilitás vékony pallóján egyensúlyoznánk.

Rendkívül nagy kihívás szállást találni, mivel a horvátországi ingatlanpiac nagymértékben az évente érkező temérdek turistára fókuszál.

Bizony előfordulhat, hogy kirúgják a bérlőket a bérlakásokból a nyári szezon kezdetén, körülbelül május 1-jén, hogy szabad helyet biztosítsanak a turistáknak.

Ezért hosszú távon ajánlatos és egyszerűbb ingatlanba fektetni, még akkor is, ha az év egy részében bérbe adja az illető. Attól függ, hogy hol keres lakást, a nagyobb városokban (Zágrábban, Splitben) általában könnyebb dolga lesz.

És talán kevésbé is fogják „kitúrni” a nyári turisztikai szezonban.

Kerülje az olyan lehetőségeket, ahol az ingatlantulajdonosok nem hivatalosan, szerződés nélkül adják bérbe a lakásukat.

Horvátország 20 különböző megyéből áll, amelyek több mint 125 várost foglalnak magukban. Horvátország 2004-ben fogadta el a schengeni övezet szabályait, ami azt jelenti, hogy számos ország külföldi állampolgárainak nem lesz szükségük vízumra.

horvatorszag kikoltozes

FONTOS: Lakásvásárlásnál figyelni kell a többszörös tulajdonosi igények problémájával. Mi is ez pontosan?

Számos szerb nemzetiségű menekült el Horvátországból a háború alatt és néhányan legálisan birtokolt ingatlanokat hagytak hátra, amelyeket azóta viszont harmadik felek jogtalanul értékesítettek tovább. A papírmentes ingatlanügyletek is igen népszerűek, legyen óvatos a Horvátországban vásárolt ingatlan kapcsán. Valóban rendelkezik minden szükséges papírral a tulajdonjogának alátámasztására vonatkozóan is?

Horvátország: beutazási követelmények és engedélyek

Mielőtt Horvátországba költözne, ismerje meg a beutazási feltételeket és a tartózkodási engedély megszerzésének eljárásrendjét.

Általában az, hogy szükségünk lesz-e vízumra a Horvátországba való beutazáshoz, olyan tényezőtől függ mint:

 • az itt tartózkodásunk tervezett hosszától,
 • állampolgárságunktól (például magyar állampolgárként uniós állampolgárnak számítunk)
 • és a látogatás vagy a költözés okaitól.

Rövid távú látogatóként egyáltalán nincs szükségünk vízumra (90 napnál rövidebb időtáv), ha egy másik EU- vagy EGT-tagállam állampolgárai vagyunk. Magyar állampolgárként tehát mentesülünk alóla.

Sőt, 90 napnál hosszabb tartózkodás esetén sincs rá szükségünk, hiszen csakis a nem uniós állampolgároknak kel általában vízumot és ideiglenes tartózkodási engedélyt kérniük a legközelebbi horvát nagykövetségen vagy konzulátuson.

De még magyar, EU-s állampolgárként is tartózkodási engedélyt kell szereznünk a helyi rendőrségtől. Ezt az első három hónapban kell megtennie Önnek is, legkésőbb a tartózkodásának 82 napján.

Bővebb infót itt találhat a horvátországi hosszabb tartózkodással kapcsolatosan.

Horvátországban minden uniós állampolgár élvezi a szabadmozgás előnyeit, amely lehetővé teszi számukra, hogy munka-, vállalkozás- vagy tartózkodási engedély nélkül dolgozzanak az országban.

De vízum nélkül és 90 napnál hosszabb ott tartózkodás esetén van rá lehetőségünk, hogy országon belül igényeljünk tartózkodási és munkavállalási/vállalkozási engedélyt.

Szükséges okmányok:

 • érvényes útlevél és színes útlevélkép
 • születési anyakönyvi kivonat (hiteles fordítás!!!!)
 • bűnügyi háttérellenőrzés (hiteles fordítás)
 • egészségbiztosítás igazolása
 • önfenntartáshoz szükséges anyagi lehetőségek igazolása
 • tartózkodása céljának igazolása (munka, család, oktatás stb.)
 • a vízumdíj befizetésének igazolása, ha a kérelmet Horvátországon belül nyújtja be
 • mindkét szülőtől szülői beleegyező nyilatkozat, ha kiskorú gyermekkel utazik

Oktatás és egészségügy

Horvátországban (majdnem) ingyenes a közoktatás.

Csak ügyeljen arra, hogy legyen pénze könyvre és megfelelő iskolai ruházatra.

Egészségügy.

Ez trükkös.

Az egészségügyi alapellátást a megye egész területén igénybe veheti, lakóhelyétől függetlenül.

Csak várni kell.

És várni..

… várni.

Várni.

Van, aki 6-12 hónapot vár egy MRI-re.

Ha van munkája, a munkáltatója fizeti a nélkülözhetetlen egészségügyi járulékait, és Ön is fizethet egy kis plusz összeget, hogy ne kelljen díjat fizetnie, amikor kórházba kerül, vagy amikor orvoshoz vagy fogorvoshoz fordul.

A „ingyenes” szolgáltatáshoz való hozzáférés viszont fájdalmas út.

Napokba telhet, míg eléri a szolgáltatáshoz való hozzáféréshez szükséges lépéseket, majd további hat hónap, amíg a kártya postai úton megérkezik.

horvatorszag elet

TIPP: Jobb, ha van egy megtakarítási alap a sürgősségi egészségügyi ellátáshoz. Tehát magándoki. Nincs más.

Igen, az élet Horvátországban ilyen.

Ha a vízvezeték-szerelő azt fogja mondani, hogy reggel 7-kor a házában lesz és délelőtt 10-re érkezik, de már a második csésze kávét is megitta, úgy fog kopogtatni az ajtón, mintha mi sem történt volna.

Pfff.

És ez igaz sztori.

Hogyan érdemes költöztető céget választani, ha Horvátországba költözik?

Egy Horvátországba költöztetésnél, tehát egy külföldre költözésnél nem azzal azonos tudás és felszereltség szükséges, mint egy belföldi költözés esetén.

Habár Önnek a vámszabályok lehetővé teszik, hogy a használt háztartási cikkeket és személyes használati tárgyakat (az autók kivételével) vámmentesen vigye be, ettől még nem lesz hasonló a forgatókönyv.

Horvátországba történő szállításkor a következő dokumentumokra lesz szüksége:

* Útlevélmásolat belépési bélyegzővel

* Lakóhelyi igazolás

* Munkavállalási vagy vállalkozási engedély, ha van

* Leltár

Külföldre költözésnél nem mindegy, hogy EU-n kívülre vagy épp belülre költözik.

Ha különböző kisteherautókkal és ponyvás szerkezetekkel állnak a háza elé, máris esélytelen a biztonságos költözés. 

Miért?

Cégünk, a Franko-Teher több mint 20 éve végez ilyen jellegű költöztetéseket.

Speciális költöztető tehergépkocsikkal és erre a fizikai munkára „szokott” munkatársakkal.

Ezek a tehergépkocsik dobozos felépítményűek, kifejezetten a külföldi, nemzetközi költöztetésre szakosodtak és belül párnázott oldalfalakkal rendelkeznek.

A költöztetés összetett munkafolyamataira találták ki őket.

Segítségével több száz kilométeren át is egymáshoz szorosan illeszkedve, mozdulatlanul utazhatnak az ingóságok, nem mozognak, nem törnek.

A dobozos felépítmény miatt pedig feltörhetetlenek. Bármely pihenőhelyen biztonságosan parkolhatnak menet közben is.

Horvátországba költözne, íme a lépések:

 

 1. Vegye fel velünk a kapcsolatot, az árajánlatkérő űrlap kitöltése révén.
 2. Pár órán belül válaszolunk Önnek, valamint még hiányos, de fontos információkat kérhetünk be Öntől.
 3. Fontos, hogy a költöztetendő tárgyak pontosan legyenek összeszámolva, súlyuk alapján meghatározva. FONTOS: Túlsúly sosem lehet a járművön, ez szabályokat sérthet és közúti büntetéssel is járhat.
 1. Az árajánlat ezután megérkezik Önhöz, e-mail-en, amit Önnek vissza kell igazolnia. Ezzel igazolja, hogy elfogadta az ajánlatot.
 2. Szerződést kötünk Önnel, e-mailen.
 3. Véglegesen egyeztetjük a költöztetés időpontját.
 4. Eljön a költözés napja: a költöztetés után a díj kifizetésre kerül. Ez történhet készpénzzel, de akár utalással is.

Hogyan zajlik a költöztetés napja?

Munkatársaink időben éreznek, majd a bútorait, ingóságait a gépkocsira helyezik, a felépítményen dolgozó kollégák közreműködésével úgy kerülnek fel, mint a kirakós darabjai.

Tökéletesen kihasználva a költöztető tehergépkocsi rakható és teljes köbméterét.

A belül párnázott oldalfalak a nemzetközi költöztetések elvégzésére szakosodott költöztető tehergépkocsik alapkövetelményei, a tehergépkocsiaink különböző méretkülönbségei pedig lehetővé teszik, hogy akár egy fordulóval el tudjuk végezni a nemzetközi költöztetést.

A tehergépkocsik méretkategóriáit fényképekkel illusztrálva itt találja.

Amikor úgy dönt, hogy költözik és mindenkit, akit ismer, mindent maga mögött hagy, és külföldre költözik; akkor olyan dolgokkal szükséges szembenéznie a költözéssel kapcsolatban, hogy azon sokan csak akkor eszmélnek rá, ha már benne vannak.

Segítünk elkerülni a buktatókat, a kényelmetlenségeket. Annak érdekében, hogy az ismeretlen élet legalább kevesebb stresszel és anyagi veszteséggel járjon.

Vegye fel velünk a kapcsolatot.

del