Nemzetközi Blog

Költözés Belgiumba: mire ügyeljen és hogyan kérjen ajánlatot a költöztetőcégtől?

Költözés Belgiumba: mire ügyeljen és hogyan kérjen ajánlatot a költöztetőcégtől?

Belgium. Különös középkori városairól, kiváló sörkultúrájáról és lenyűgöző tájairól ismert ország rengeteg előnyt kínál a kivándorlók számára. A legjobb gofrit és 500 féle sört szolgálnak fel itt.

De ha azt fontolgatja, hogy odaköltözik, akkor elengedhetetlen, hogy átnézzen a Poirot féle életérzésen és a gofrikon túl a belgiumi mindennapokra is. Valamint a kiköltözés részletkérdéseire.

Belgium festői országa kétségtelenül Európa egyik rejtett gyöngyszeme.

Akár a belga tengerpart strandjai közelébe, akár az Ardennek buja dombjaii közé költözik, Belgium valóban az új otthona lehet. És mindezt anélkül, hogy kizárólag az ország eklektikus fővárosa, Brüsszel lába előtt kötne ki.

Ha arról álmodik, hogy új életet kezdjen Brüsszelben vagy Gentben, Genkben vagy bármely más nagyszerű belga városban, akkor néhány dolgot figyelembe kell vennie.

Brüsszelen kívül ma már olyan városok, mint Gent, Antwerpen és Liege egyre népszerűbbek a kivándorlók körében. Attól függően, hogy melyik régióba költözik, a francia, holland vagy német nyelv egy változatát fogja hallani, ahogy épp a helyiek beszélik. 

„Mi költöztetjük Önt Európán belül. Üdvözöljük az új életében.”

Ugye mennyire megnyugtató ezt a néhány információt olvasni?

Amikor a költözés nem egy stresszforrás, hanem egy „elsimított ügy”.

Kivételesen nagy dolog vagy akár kicsi, mint egy iratkapocs?

Lényegében mindegy. Bármi, amit birtokol, az mind nagy hatással lehet az életére.

Emlékeket jelent, értéket rejt, szívéhez nőtt.

Jogosan Önti el az aggodalom, ha arra gondol, hogy külföldre költöztesse mindazokat.

  • Legyen az a régóta megszokott komfortos háztartási cikkeink
  • Járműveink, autók és motorok
  • Képzőművészeti tárgyak és régiségek
  • Zongora vagy egy teljes iroda vs. követség berendezése

Tehát mielőtt felpakolja a korábbi életét, gondoljon át néhány fontos kérdést.

Mielőtt belga földre lép: költözés Belgiumba ellenőrző lista

Mint minden külföldre költözésnél, itt is gondolnia kell a belga vízumkötelezettségre, a gyermekek iskolai lehetőségeire és még sok mindenre.

(*Megjegyzés: Belgium tagja az Európai Uniónak (EU), ami azt jelenti, hogy a szabad mozgásról szóló törvény értelmében más EU-tagállamok állampolgárainak is joguk van oda költözni. A magyaroknak is.)

DE azt tudni kell, hogy Belgium is megköveteli minden külfölditől, hogy regisztráljon a helyi önkormányzatnál, ha három hónapnál hosszabb ideig kíván ott maradni.

És igen, ide tartoznak más EU/EGT-tagállamok és Svájc állampolgárai is, akiknek ugyan nincs szükségük vízumra ahhoz, hogy Belgiumban éljenek.

Belgium

Ha néhány hónapnál tovább marad Belgiumban, akkor megérkezésekor egészségbiztosítást kell kötnie. Tehát regisztrálni kell Belgium egészségbiztosítási rendszerébe, vagy igazolni kell a magán egészségügyi biztosítást. Számos kivándorló amúgy ezt a fedezetet további privát fedezettel szokta kiegészíteni.

Nemzetközi egészségbiztosítást is köthet, mielőtt belga földre tenné a lábát.

Számos globális egészségbiztosítási szolgáltató kínál a kivándorlók részére előnyös megoldásokat, köztük:

  • Allianz
  • Cigna Global

Számos cikk szól a legapróbb részletekig azzal kapcsolatban, amit a Belgiumba költözéssel kapcsolatban tudnia kell.

Az új belga életével kapcsolatos kutatásának mindenre ki kell terjednie, az általános megélhetési költségektől és a helyi szupermarketben található élelmiszerek áráig.

Sőt, érdemes kapcsolatba lépni a helyi expat közösség tagjaival is azon a területen, ahová költözik.

A kutatás elindításához mi ezt a cikket ajánljuk: Belgiumba költözés tudnivalók.

Vigye át a holmiját Belgiumba

Álmai belga otthona egy elegáns városi ház a vízparton?

A kivándorlók zöme rövid távú (három-hat év) vagy hosszú távú (több mint kilenc év) bérleti szerződés közül választhatnak. Az egy hálószobás lakás rendes bérleti díja úgy közel havi 500 euró körül mozog, amely nem tartalmazza az alapvető rezsit (pl. a víz és a villany).

Akár egy hangulatos lakásban fog élni Gent vagy Brugge középkori utcái egyikén, az első dolga valószínűleg egy rövid távú szállás keresése lesz az első néhány hétre.

Általában ez a legkönnyebben biztosítható szállás, és időt hagy arra is, hogy eldöntse, végül hol fog élni Belgiumban.

Belgiumba költözni

A külföldre költözés egyik legfontosabb szempontja annak kidolgozása, hogyan szállítsa el az ingóságait új otthonába.

Egyes külföldre költöző személy ijesztő és izzasztó feladatnak találja a nemzetközi költöztetést, ezért mindenképpen korán kezdje el a szervezést és hagyjon magának elegendő időt a költözés előtti összecsomagolására is.

Itt az idő, hogy egy pillantást vessen az aktuális holmijára és eldöntse, melyiket fogja magával vinni. Belgiumban a legtöbb lakás és ház bútorozatlan, tehát a saját itthoni ingóságainak átköltöztetése elengedhetetlen, ha nem szeretne vagyonokat költeni a berendezésükre.

A költöztetők, akik segítenek Önnek a Belgiumba költözésben

Mit kell tudnia rólunk?

  • A Franko-Teher több mint 20 éve végez nemzetközi költöztetéseket.
  • Speciális költöztető tehergépkocsikkal és erre a fizikai munkára „szakosodott” munkatársakkal végzünk minden egyes külföldre költöztetést.
  • A dobozos felépítményű nemzetközi költöztetésre szakosodott tehergépkocsi belül párnázott oldalfalakkal rendelkezik, ezért kifejezetten a költöztetés összetett munkafolyamataira van kialakítva.

Így költözik az ingósága Magyarországról Belgiumba

A Magyarországról utazó bútorai, ingóságai és akár a gépkocsija, a mi teherautónkra kerülnek, méghozzá úgy, hogy a felépítményen dolgozó kollégák, mint egy kirakós darabjait rakják fel, tökéletesen kihasználva a költöztető tehergépkocsi rakható és teljes köbméterét.

Az autó külföldre költöztetése kapcsán írtunk egy cikket korábban. Miért jár jól, ha nem saját négy kerekén utazik ki a célországba?

A belül párnázott oldalfalak az összes nemzetközi költöztetések elvégzésére szakosodott költöztető tehergépkocsinál azonosak.  (5 méretkategóriát tudunk biztosítani).

Az 5 méretkülönbség teszi lehetővé akár az egy fordulóval történi külföldre költözést, tehát az 1 szobától, a közel 5-6 szobás lakások nemzetközi viszonylatban végzett költöztetését. A tehergépkocsik méretkategóriáit fényképekkel illusztrálva itt találja.

Az ingóságokat minden egyes költözés előtt légbuborékos fóliába, több réteg filcbe (ez egy vastag steppelt szövetanyag) csomagoljuk, ez teszi lehetővé, hogy egymás szomszédságában utazzanak a lehető legszorosabban.

A több ezer km-et szinte mozdulatlanul teszik meg.

Brussel

Amíg a gépkocsivezetők a kötelező pihenésüket töltik, az ingóságai is biztonságban pihennek az egész út során.

Amíg egy dobozos kivitelű tehergépkocsit nem lehet felvágni, ellenben egy ponyvás kocsit egyszerűbb kifosztani.

Megjegyzés: Az EU-n kívül végzett munkák esetében olyan plusz feladat is előtérbe kerül nálunk, mint a vámkezelés (de Belgium esetében ez nem szükséges).

A nemzetközi költöztetésben való jártasságot egyetlen költöztetőcég sem szívja magával az anyatejből és korántsem azonos tudás és felszereltség szükséges, mint egy belföldi költözés esetén.

A költöztetés elején a brigádvezetőnk mindig egyeztetik Önnel a munkalapon leírt árakat az Ön által „ismert” árakkal (amit megadtunk Önnek), ezzel elkerülve a később esetleges kényelmetlen szituációkat.

Mi külföldi költözés esetében is a használt lakossági ingóságokra érvényesíthető biztosítási formát kötünk Önnel.

Hogyan történik a külföldre költöztetés lebonyolítása?

1. Felveszi velünk a kapcsolatot az árajánlatkérő űrlap kitöltésével.

2. Pár órán belül válaszolunk és esetleg fontos információkat kérünk még be Öntől.

3. Megadja nekünk a szállítandó tárgyak „leltárját”: számolja össze, határozza meg a súlyukat, mert túlsúly nem lehet a járművön (szabályokat sérthet, és közúti büntetéssel járhat).

4. E-mailen beérkezik az ajánlat.

5. Ön visszaigazolja az ajánlat elfogadását. (A kézhez vett ajánlat még nem szerződés, csupán egy szándéknyilatkozat: Önnek ekkor és ekkor, így és így, ezt tudjuk biztosítani, amennyiben elfogadja.)

6. Ezután jön a szerződéskötés, melyet általában szintén e-mailen keresztül szoktunk bonyolítani.

7. Egyeztetjük Önnel a költözés időpontjának végső változatát.

8. A költöztetés megvalósul.

9. És Ön kifizeti a költözés díját. Ez történhet készpénzzel, de akár utalással is.

Miért legyen a macerásabb egy külföldi költözés, mint egy hazai, ha van megoldás elkerülni azt? Keressen minket még ma és költözzön Belgiumba nyugodt szívvel.

del