Nemzetközi Blog

Spanyolországba költözés: irány Katalónia

Spanyolországba költözés: irány Katalónia

Ez a cikk egy lehetőség.

Nem az egyetlen lehetséges út, nem a boldogság kizárólagos forrása – de több évtizedes tapasztalat áll mögöttünk, amivel egy olyan forrássá válhatunk, amely az Ön Spanyol kalandját könnyítik meg.

Évek óta visszatérő téma sokaknál a külföldre költözés.

A szomszédos Ausztria, Németország és Svájc mellett az elmúlt években egyre népszerűbbek lettek a délnyugat-európai országok is, többek közt Spanyolország is.

A KSH és az Eurostat adatai is megerősítik ezt.

A 2020-as évekre már több mint 9000 magyar költözött ki Spanyolországba. Talán Ön is kacérkodik a gondolattal.

A maximum 40 órás munkahét, a mediterrán életstílus – ahol délután 2 és 5 óra között megáll az élet, akárcsak Olaszországban – lasszóval vonzza a térségbe.  5 órakor ebédelni és 21 órakor vacsorázni?

Teljesen természetes.

 

barcelona

 

Ha eldöntötte, hogy Spanyolországba költözik, akkor itt az ideje, hogy gyakorlati tippekkel vértezze fel magát, és választ kapjon azokra a kérdésekre is, mint

 • mit kell tudni, mielőtt Spanyolországba utazik?
 • hogyan költözzön Spanyolországba?
 • mire ügyeljen, ha megérkezik Spanyolországba?

Készítsen pontos ütemtervet!

A külföldre költözés kemény munkát, tervezést és elkötelezettséget is igényel. A változás gyakran stresszel jár és költséges is lehet. Ahhoz, hogy a Spanyolországba költözés zökkenőmentes legyen, használjon egy ellenőrzőlistát.

 

Legyen Sherlock Spanyolországgal kapcsolatban

Nem csak a spanyol kultúrával kell megismerkednie a költözés előtt, amely gazdag hagyományokban, ezáltal jobban megértheti a helyieket és csökkenheti a kulturális sokkot; de a betelepedés szabályaival is.

Spanyolországnak 4 fő nyelvvel találkozhat: spanyol, katalán, galíciai és baszk.

És ez az 5 legjobb hely Spanyolországban pedig: Barcelona, Madrid, Valencia, Malaga, Alicante.

A lakosság 99%-a beszél spanyolul első vagy akár második nyelvként.

Katalóniában viszont katalánul beszélnek.

Bár a nagyobb városokban a fiatalabb generáció és a kitelepültek (amilyen Ön is lesz) beszélnek angolul, az általános nyelvtudás elég vérszegény.

A legjobb, ha már itthon felcsapja a spanyolszótárt egy nyelviskolában, és valamelyikében spanyolul tanul, megkönnyítheti így a beilleszkedését.

 

Az alapvető ellenőrző lista a Spanyolországba költözéshez

 1. Döntse el, hol szeretne élni.
 2. Készítsen költségvetést, amely megfelel a megélhetési költségeknek.
 3. Ismerje meg a spanyol tartózkodási engedélyek, itt élés feltételeit.
 4. Keressen otthont magának.
 5. Fordíttassa le és legalizálja a dokumentumaiat, mielőtt megérkezik Spanyolországba.
 6. Megérkezés után kérjen tartózkodási engedélyt, jelentkezzen a városházán és szerezze meg a NIE számát (külföldi személyi azonosítószámát). Ez a szám az Ön egyedi adószámára utal. Ez egy elengedhetetlen dokumentum a spanyolországi életéhez, minden 3 hónapnál tovább itt élők számára kötelező.
 7. Jelentkezzen egészségbiztosításra, nyisson egy spanyol bankszámlát. EU-tagként az első 3 hónapban mi magyarok is használhatjuk az EHIC-et. Ezt követően spanyol állami egészségbiztosítást kell igényelnie Önnek is és minden hónapban társadalombiztosítási járulékot kell fizetnie a fizetéséből.
 8. Ajánlott helyi SIM-kártyát beszerezni, biztosítást kötni.

 

Hasznos linkek, ahol a legfontosabb információkról tájékozódhat:

 • 2022-ben a minimálbér Spanyolországban 7,82 euró voltóránként. Az átlagkereset havi bruttó 2710 euró vagy évi 32520 euró.

A munkabérekről bővebben itt.

 • Ha munkát keres Spanyolországban, a cégek listája végtelennek tűnhet!

Ezen a linken a legjobb spanyol cégek listáját találja meg, amit külföldiek számára ajánlanak.

 • Ha gyermekeivel költözik Spanyolországba, kérdései lehetnek az oktatási rendszerrel kapcsolatban. Spanyolországban magas színvonalú és ingyenes oktatási rendszer működik.

Bővebb infó az oktatási rendszerről itt.

 

spanyolországba költozés

 

 • Hol éljen? Barcelonát tartják a legjobb helynek Spanyolországban, ahol a városi dzsungel találkozik a homokos stranddal. Vállalkozók és a digitális nomádok legnépszerűbb hotspotja Európában, a világ egyik legbiztonságosabb városa, gyönyörű időjárással, ízletes katalán konyhával, művészettel és nyüzsgő éjszakai élettel.

Azonban nem olcsó. Egy lakás 1.300 € bérléssel. Viszonyítási alapként: ez Malagában már csak 754€.

A legnépszerűbb spanyol városok megélhetési mutatóit, adottságait és előnyeit itt találja.

 

Költözés Spanyolországba: hogyan költözzön ki könnyen az országba?

Értse meg először is az alapokat.

A szabályokat, a feltételeket. Végezzen prioritási listát és pontos ütemtervet!

Talán már a gyomra is görcsbe rándul, ha arra gondol mennyi mindent kellene megszervezni és azt se tudja, melyik végéről közelítse meg a témát.

Bármennyire is független akar lenni, – akárcsak Katalónia, ami Spanyolország északkeleti régiója (7,5 millió lakossal), ahol az emberek többsége katalánnak tartja magát –; a spanyol kultúra más, mint a magyar.

Spanyolországban az emberek szeretnek kint lenni. Erről szól a spanyol kultúra.

Felpezsdíti őket a minőségi idő, amit együtt töltenek a szabadban vagy egy teraszos bárban sörözve. Valahogy mindig talál embereket az utcán.

Ezt a hangulatot meg kell tapasztalnia saját magának is.

 

barcelónába költözés

 

Függetlenül attól, hogy melyik régióban köt ki, nagyon valószínű, hogy pikk-pakk talál majd magának egy magyar csoportot, akik rendszeresen találkoznak is egymással.

Amolyan expakt közösséget.

Ez sokkal könnyebbé teheti az országba való beilleszkedés folyamatát.

A Facebook-csoportok is segíthetik a kiigazodást, könnyen találhat olyan valakit, aki ugyanabban a helyzetben volt, és pontosan tudja, mit kell tennie.

Kezdetben a rövid távú bérlés is segíthet, hogy eligazodjon új otthonában és időt adjon a nagy spanyol felfedezésre.

Egyes területeken apartmanokat is találhat, amelyek nagyszerű választási lehetőséget jelenthetnek az első néhány hónapban. Alternatív megoldásként, ha azonnal Spanyolországban szeretne ingatlant bérbe venni, érdemes lehet a helyi szállásportálokat nézegetni, mielőtt elköltözik.

 

Tranzit – Mit kel tudni róla?

A Spanyolországba irányuló európai költöztetések esetében a legelterjedtebb áruszállítási mód a közúti.

A városokban szűk utcák, parkolási szabályok és nehézkes megközelítések tehetik nehezebbé a költözést, ezért is lesz szüksége szakértő költöztetőcégre. A költöztetőcég az Ön holmiját közvetlenül az új ingatlanba szállítja, hogy az Ön legkényelmesebb módon érkezhessen meg a nagy napon.

 

katalonia utvonal

 

Ha Spanyolországba költözik, egy tapasztalt nemzetközi költöztető céget kell találnia, hogy biztosítsa holmija biztonságos szállítását. Ismerik a helyi vám- és vámszabályokat és tanácsot tudnak adni a korlátozásokról és a szükséges dokumentumokról.

 

Katalónia régióba költözésén gondolkodik?

Bár Spanyolországban minden régiónak megvan a maga érzése és kultúrája, Katalónia az, amelyik – és valószínűleg az is – a legkülönfélébb szeretne lenni.

Fővárosa, Barcelona.

Spanyolország eme északkeleti sarkában az élet egészen más.

A régió népszerű az EU-lakosok körében, de Katalónia leginkább multikulturális adottságairól ismert.

A fő hivatalos nyelv a katalán.

A táblákat is először katalánul írják, az iskolákban katalánul tanítanak, és a legtöbb kulturális esemény katalánul zajlik majd.

Spanyol mellett tehát a katalán nyelv elsajátítása sem ördögtől való, mielőtt ideköltözik; különösen, ha családjával teszi azt.

 

spanyolországban élni

 

Katalónia az egyik legdrágább régió Spanyolországban, Madrid és Baszkföld kivételével mind az ingatlan, mind mindennapi élet szempontjából. Mivel azonban Katalóniában magasabbak a megélhetési költségek, a fizetések általában valamivel magasabbak, mint Andalúziában vagy Valenciában.

Barcelonában a város szélén lévő negyedekben érdemesebb inkább ingatlanokat nézni.

 

spanyol élet

 

Ha tengerparti ingatlant keres, a Costa Brava meglehetősen drága, de délre Costa Daurada felé az ingatlanárak már sokkal ésszerűbbek.

Valószínű, hogy felmerül Önben is, hogy

„milyen papírokra van szükségem?”

„mely környéken jó lakni?”

hogyan bérelhetek lakást?”

Annak érdekében, hogy ezeket a dolgokat a lehető legegyszerűbben átlássa, az alábbi cikket ajánljuk, amely a 10 legfontosabb kérdéssel foglalkozik, amelyet meg kell válaszolnia érkezése előtt.

Mi a leggazdaságosabb módja a Spanyolországba költözésnek?

Ha nem diákként néhány poggyásszal utazik, marad a négykerék.

A holmik maradnak egy darabig az egyetlen magyar kapocs, amely értéke emiatt is jócskán felértékelődik.

Ha autóját szeretné magával vinni, akkor ezt a korábbi cikkünket ajánljuk a gyakorlati kérdések megválaszolása kapcsán.

 

költözés külföld, kamionflotta

 

A költözés stresszes folyamat.

A Spanyolországba költözés kapcsán a telefonos ügyintézéstől a csomag átvételéig gördülékenységre van szüksége.

Ismerjük és átérezzük a kétségeit. Cégünk több mint 20 éve végez nemzetközi költöztetéseket.

Mindezt egyedi és speciális tudással, kiemelkedő szakmai színvonallal, speciális költöztető tehergépkocsikkal és erre a fizikai munkára „szakosodott” munkatársakkal.

Mivel segítjük költöztetőcégként a Spanyolországba költözés során?

 • Például azzal, hogy a nemzetközi költöztetésre szakosodott tehergépkocsijaink mindig dobozos felépítményűek. Ezen belül is több méretben tudunk kiajánlani és biztosítani, speciálisan kialakított, dobozos, párnázott oldalfalú, költöztető teherautóként. Ezekre jellemző, hogy a ponyvás kocsikkal ellentétben nem vághatóak fel (fosztogatók kivédése) és szorosan egymás mellett utazhatnak benne az ingóságok (biztonság az ingóságoknak).
 • A tehergépkocsik párnázott oldalfalakkal rendelkeznek.  Kifejezetten a költöztetés összetett munkafolyamataira vannak kialakítva. A bútorok és ingóságok egymást sem veszélyeztetik. Azok mozdulatlanul utaznak, nincsenek különböző mozgásnak és ütődésnek kitéve.
 • Az ingóságok felrakását úgy kell elképzelnie, mint egy kirakós darabjait, tökéletesen kihasználva a költöztető tehergépkocsi rakható és teljes köbméterét. Helytakarékos és biztonságos megoldása a nemzetközi költöztetésnek.

 

koltozes csomagolas

 

 • Az ingóságok becsomagolását is vállaljuk: légbuborékos fóliába, majd több réteg filcbe kerülnek (ez egy vastag steppelt szövetanyagba) és így utaznak egymás szomszédságában szorosan egymás mellett a több ezer km-en át.
 • Munkatársaink kifejeztetetten a külföldi költözésre szakosodtak. Ismerik a „dörgést.”
 • A költés napján brigádvezetőnk mindig egyeztet az ügyfeleinkkel. Összeveti a munkalapon leírt árakat az ügyfél részére „ismertetett” árakkal és ekkor kezdődik csak meg a munka.
 • Bár Spanyolország az EU része, a nemzetközi költöztetés EU-n kívüli országait tekintve gyakran a vámkezelési procedúrát is elvégezzük, minden adminisztrációs terhet levéve ezzel a Megrendelőinkről.
 • A költöztetést egy részletes szerződés alapján végezzük el.
 • A használt lakossági ingóságokra érvényesíthető biztosítási formát kötünk külföldi költözés esetén is.

Készítsen ütemtervet!

Haladjon terv szerint a költözésben. És egy jótanács: költözés után nyugodtan vegyen vissza a feszes tempóból, a spanyolok nyugodt hozzáállása gyakran ütközik bármilyen szigorú menetrenddel.

Majd megszokja az ügyfélszolgálatok (hiányát) is. (Ne vicc.)

A spanyolok meghagyják a saját teret. Ha tényleg szüksége van valamire, lehet, hogy cselekednie és kérdeznie is szükséges majd.

Egy szuper lehetőséget adunk most ennek gyakorlására.

Lépjen kapcsolatba velünk, ha többet szeretne megtudni nemzetközi költöztetési és szállítási szolgáltatásainkról.

Kérdezzen! Válaszolunk!

A külföldre költöztetés kapcsán további információt itt is írtunk.

del