Belföldi Blog

„Külföldre költözöm” – hogyan ússza meg a költözést száraz lábbal?

„Külföldre költözöm” – hogyan ússza meg a költözést száraz lábbal?

Mi szükséges ahhoz, hogy a külföldre költözés ne egy vagon ablakon kidobott pénz legyen, hanem valóban megérje belevágni? Hiába a jól kecsegtető élet, a lezsírozott munka és lakhely, ha odáig stresszel és aggodalommal van kikövezve az út és egyre több tüzes karikát kell átugrani. EU-n belül vagy kívül költözik? Melyik a macerásabb és mire kell figyelni, intézni, hogy az élet áttranszportálhasson az új helyre?

 

X. kg.

Nem, ez nem egy sci-fi felvezetője.

Ez megadott határ, amibe egy repülővel való utazás során bele kellene gyömöszölnünk a 1-2 hetes életünk ingóságait.

Egy nyaraláshoz.

A feladandó poggyászok maximális megengedett súlyhatáránál kicsivel izzasztóbb kihívás, amikor az életünket egy-két-háá országgal arrébb kellene vinni.

Nem lehetne csak úgy továbbtoIni?

A nemzetközi költöztetésben való jártasságot egyetlen költöztetőcég sem szívja magával az anyatejből és korántsem azonos tudás és felszereltség szükséges, mint egy belföldi költözés esetén.

Néhány fontos információt osztunk meg azzal kapcsolatban, hogy ne legyen nyomasztó és stresszes a külföldre költözés. A cikk nem érinti a külföldi élet és hétköznap

 

Mert talán Önben is felmerült az alábbi képsor

Ha látott már költözést életében valaha, akkor látta, hogy különböző kisteherautókkal és ponyvás szerkezetekkel állnak a házak előtt és 1-2-3 körrel szépen elszállításra kerülnek a bútorok.

Ön még azt is látja, hogy a szomszéd Karcsi bácsinak milyen márkájú hűtője van és hány fő fér el az étkezőasztalánál.

Majd, amikor elindul a gépkocsi, szépen elkezd mozogni a ponyvát tartó vasszerkezet. Csak remélni meri, hogy nem lesz nagyobb kár az alacsonyan felrakható ingóságokban, ill. a magasra, több rétegben felrakott bútorok sem szenvednek csorbát.

Kérem, azt a képsort most felejtse el, ha külföldre költözik.

 

Külföldre költözik, de az elsődleges kérdés az: EU-n belül vagy kívül?

Egyre több a tornyosulandó feladat, kevés az idő.

Ez azt jelenti, hogy rengeteg olyan feladat van, ami elefántként ül a mellkasán: intézni a kinti lakhatást, papírokat, munkahelyi teendőket és ugyanannyi munkával jár az ingóságok összepakolása, mintha Budapestről Érdre költözne (talán egyes bútorok, használati eszközöket „majd kint megveszem” fiókba suvaszt).

Ezzel a gyakorlati cikkel és segítséggel „időt vásárolhat” önmagának. A kimerültség helyett növelheti a külföldi költözés örömét, az elégedettséget, mindeközben elkerüli a felesleges köröket.

Több mint 20 éve végzünk nemzetközi költöztetéseket.

Ami szükséges hozzá:

  • egyedi és speciális tudás,
  • magas szakmai színvonal,
  • spéci költöztető tehergépkocsik,
  • és erre a munkavégzésre „szakosodott” munkatársak.

És persze rengeteg gyakorlat. Gyakorlat. Gyakorlat.

Az EU-n kívül végzett munkák esetében olyan plusz feladat is előtérbe kerül, mint a vámkezelés (mi a komplett vámkezelést is intézzük).

A költöztetés elején nálunk a brigádvezetőnk egyezteti Önnel a munkalapon leírt árakat az Ön által „elmentett” árakkal (amit megadtunk Önnek), ezzel elkerülheti, hogy a munka befejeztével kényelmetlen szituációk és bosszúságok érjék.

A nemzetközi költöztetés EU-s tagországokon belül teljesen úgy történik és ugyanaz a folyamata, mintha Magyarországon belüli költöztetést végeznénk.

De mégis van néhány pont, aminek hanyagolásával konfettizápor helyett arcpirító bosszúságot élhet meg.

 

1. Nem akármivel állunk meg otthona előtt: speciális költöztető tehergépkocsik anatómiája

Egy nemzetközi költöztetés területére biztosított tehergépkocsi kizárólag dobozos kivitelű lehet.

Ha Ön egy ponyvával ellátott szerzeményt lát, jogosan teheti fel a kérdést: ez ugye csak vicc, vagy rosszul adtam meg az úticélt?

A dobozos felépítmény belül párnázott oldalfalakkal rendelkezik.  Kifejezetten a költöztetés összetett munkafolyamataira van kialakítva.

Cégünknél például öt különböző méretkategóriát biztosít.

Ezáltal egy fordulóval el tudjuk végezni, akár az 1 szobás és akár a közel 5-6 szobás lakások költöztetését is.

 

koltozteto kategoria 3 bg

 

Miért fontos a merev és dobozos kivitel?

Vajon miért nem ponyvás kocsikkal érkeznek a LIDL és ALDI parkolóiba a saját márkás termékeik, kintről?

Nem csupán a kamionok mérete és a nagyobb rakterület a kimagasló előny, hanem az is, hogy a hosszú út során milyen megállóhelyek kihívásaival szembesülnek. (Nyilván ők raklapos áruk szállításra is alkalmasak.)

 

Tehát biztonságosabb.

A tehergépkocsik vezetését illetően speciális szabályok vannak érvényben. A nemzetközi tehergépkocsi forgalmat szabályozó AETR rendelet a napi maximalizált 9 órás vezetést engedélyezi, ezután a sofőrnek és a tehergépkocsi személyzetének kötelező 11 órás pihenőt biztosítani.

Ezt az időt parkolókban töltik a tehergépkocsi, egy dobozos kivitelt nem lehet felvágni, ellenben egy ponyvás kocsit egyszerűbb kifosztani.

A költöztetési ingóságoknak rakodási metódusa van.

Amikor az értékei, bútorai, ingóságai a gépkocsira kerülnek, a felépítményen dolgozó kolléga úgy rakja fel, mint egy kirakós darabjait, tökéletesen kihasználva a költöztető tehergépkocsi rakható és teljes köbméterét.

Így gazdaságos.

Az ingóságok légbuborékos fóliába, több réteg filcbe (ez egy vastag steppelt szövetanyag) csomagolva, egymás szomszédságában szorosan egymás mellett utaznak.

Akár több sorban, egymáson.

A több ezer kilométeren át a „kirakós” minden darabja mozdulatlanul utazik, ellenben egy ponyvás kocsival szemben (mozgó vasszerkezet), ahol folyamatosan nagy mozgásnak ütődésnek van kitéve.

 

A dobozos felépítményen minden szorosan csomagolva, berakva együtt mozog a merev és párnázott oldalfallal. A sérülések elkerülhetőek.

Ütődés helyett együttes és súrlódásmentes mozgásnak köszönhetően, ingóságai ugyanabban az állapotban érkeznek meg a lerakó címre, mint ahogy elindultak Magyarországról.

Cégünk a sérülések ellen komplett garanciát nyújtó csomagolási és költöztetési szolgáltatást is nyújt.

  

2. Az állandó, a bejelentett és a gyakorlott brigád

Az otthona egy egész élet lenyomata.

Számtalan emlék, a tárgyak mögött életre kelő történetek és az évek alatt lehúzott verejtékes munka gyümölcsei.

Bizonyára Önnek sem mindegy, hogy ki, milyen eszközökkel és milyen felkészültséggel végzi el a költöztetésüket.

Cégünknél a nemzetközi költöztetésekhez biztosított személyzet egy szintlépés eredményeként került ebbe a pozícióba.

Igazi fekete övesek.

Mert a nemzetközi költöztetés a költöztetés szakmájában a legmagasabb szint, amint el lehet érni a „játékban”.  Munkájukat és szakmánkat tiszteljük annyira, hogy bejelentett és állandó munkaviszonyban foglalkoztatjuk őket. Hiszen a legnagyobb elkötelezettséget és kizárólagosságot is így érhetjük el.

Ők azok, akik elvégzik a felrakodást, bútorok becsomagolását, és az anyagok kezelését, amivel tárgyait és bútorait védik.  Ők azok, akik fel-és lerakodják a bútorokat, több tucat kézen végigfutva.

Ezért kiválasztásuk mögött rengeteg figyelem és bizalmi elemek is részt vesznek.

3. Papírmunka, itt minden le van írva

A külföldre költözésnél mindig egy kicsit nagyobb a papírmunka, hiszen a költöztetést egy részletes szerződés alapján végezzük el mi is.

Ezáltal a költözés teljes folyamata mindkét fél számára tisztázva lesznek, és nem lesznek lefagyott mosolyt eredményező szituációk.

Hogyan történik a külföldre költöztetés lebonyolítása?

1. Felveszi velünk a kapcsolatot, elengedhetetlen az árajánlatkérő űrlap kitöltése.

2. Pár órán belül válaszolunk és esetleg fontos információkat kérünk még be Öntől.

3. Mivel külföldi költöztetés esetén személyes felmérés nem lehetséges, így nagyon fontos a szállítandó tárgyak „leltárja”: számolja össze, határozza meg a súlyukat, mert túlsúly nem lehet a járművön (szabályokat sérthet, és közúti büntetéssel járhat), ezt mindenképpen célszerű elkerülni.

4. E-mailen beérkezik az ajánlat.
  

5. Ön visszaigazolja az ajánlat elfogadását. Megnyomja az „Entert” képletesen. (A kézhez vett ajánlat még nem szerződés, csupán egy szándék kifejezése: Önnek ekkor és ekkor ezt tudjuk biztosítani, amennyiben elfogadja.)

6. Ezután jön a szerződéskötés, melyet általában szintén e-mailen keresztül szoktunk bonyolítani.

7. Egyeztetjük Önnel a költözés időpontjának végső változatát.

8. A költöztetés megvalósul.

9. És Ön kifizeti a költözés díját. Ez történhet készpénzzel, de akár utalással is.

 

Nem kérünk előleget, sem foglalót.

A papírmunka részét képezi még egy csomaglista, és egy CMR (nemzetközi fuvarokmány) elkészítése.

Amennyiben nem EU-s tagországokból, illetve tagországokba történik a költöztetés, vámkezeltetni kell a költöztetendő ingóságokat is.

A Svájci, és Norvég költöztetések esetében mi elvégezzük a vámkezelési procedúrát. Önnek, nem kell utánajárni, intézni, papírozni.

Sőt, teljes körű felvilágosítást adunk Önnek a vámmentességhez szükséges okmányokról és azok beszerzési lehetőségeiről is.

Egyéb EU-n kívüli ország esetében is megtesszük ezt.

Több évtized alatt, több száz Svájcból költözést intéztünk már.

Ez esetben természetesen a Svájci költöztetésre adott ajánlatunk tartalmazza a vámkezelés speditőri költségét, illetve a cégünk ügyintézési díját is (minimális összeg). Ön mindig tudni fog a szükséges iratokról, beszerzési lehetőségeiről, illetve a vámmentesség feltételeiről is.

4. Csomagolunk, a bútorok biztonságban utaznak

Minden elvégzett külföldre vagy onnan történő hazaköltözés esetén alapszolgáltatásként vállaljuk, hogy a bútorait szükségszerűen szétszereljük.

Ezután több rétegben még a lakásban előkészítjük az utazásra, becsomagoljuk. A bútorok csomagolt állapotban kerülnek a dobozos, párnázott oldalfalú költöztető tehergépkocsira.

Előkészítésük több rétegben, filcek, zsugorfóliák és légbuborékos fóliák használatával történik.

Merev egységet képezve teljesen együtt mozognak a tehergépkocsi felépítményével. Ez nem számít csomagolási szolgáltatásnak vagy feláras szolgáltatásnak, ez az alap, amivel Önt támogatjuk a külföldre vagy onnét haza történő költözés során.

Mi lesz a cuccokkal?

Ahelyett, hogy Önnek már az első héten egy lomtalanító céget kelljen hívnia a költözés utáni kaotika elszállítására, a lerakodást követően az általunk előzetesen csomagolt bútorokról leszedett és feleslegessé vált csomagolóanyagokat elszállítjuk.

Segítünk a kicsomagolásban is.

+ 1 Mi van a garanciával és felelősség vállalással?

Fontos kérdések ezek, melyek alapvetően meghatározzák egy külföldre költöztetés várható történéseit.

Amikor a LIDL lerakodóba megérkezik az a bizonyos kamion, akkor az általános raklapos áruszállításhoz szükséges árukárbiztosítás is együtt utazik a termékekkel, mint ahogy a CMR biztosítás is.

Azonban ezekről a termékekről létezik számla (forgalmazó és maga a bolt között is), tehát új termékekről van szó, lefixált értékkel rendelkezve.

Az Ön bútoraival kapcsolatban mi a helyzet?

Hónapokat spórolt arra az IKEA-s kanapéra, igaz, hogy a gyerek már hatszor leöntötte baracklével és rendszeresen tisztítva volt.

A szekrénysora még kifogástalan, akárcsak a téli gumija a kocsiján, aminek értlke van. Különösen az Ön szemében.

Ki határozza meg az értékét? Hiszen a nagyi vázája felbecsülhetetlen értékkel bír. Emlékek széles kapuját nyitják meg.

Ezekről már nincs számla vagy bizonylat, tehát ezek a biztosítások, amit fennen lobogtatnak a „költöztetők” nem alkalmasak a lakossági használt ingóságok esetében.

Mi külföldi költözés esetében is a használt lakossági ingóságokra érvényesíthető biztosítási formát kötünk.

Ez az egyedi-egyutas egy összegre és egy útra szóló speciális biztosítást jelent. Ha egy esetleges balesetben megsemmisülne az ingósága, mert teherautónk fejreállt a csúszós úton, az ingóságok szerint, a megkötött összegre vonatkozóan és annak megfelelően kártalanítja Önt a biztosító.

Egy alapösszegre vonatkozó biztosítást nyújtunk Önnek.

Ön előlegfizetés helyett az elvárt szerinti költöztetés után rendezi a költöztetés ellenértékét. Külföldre vagy onnét hazaköltözés esetén is. Miért legyen a macerásabb egy külföldi költözés, mint egy hazai, ha van megoldás. A gyerekeket viseli meg leginkább az, hogy másik országba költöznek, tegye zökkenőmentesebbé ezt az időszakot, hogy Ön a lehető legharmonikusabban vételezze ki ezt a pár hetes átállási időszakot.

Kapcsolattartás

Frankovics Ildikó

Frankovics Ildikó

Franko-Költöztetés

Cégjegyzékszám: 01 09 723012
Székhely: 1182 Budapest, Regöly u. 8.
Tel.:  +36-1/290-33-80
Fax.: +36-1/291-09-95
Mobil: +36-20/9-552-669
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Web: www.franko-koltoztet.hu

Hotorán Mihály

Hotorán Mihály
del