Nemzetközi Blog

Irány Toszkána, hogyan költözzünk ki Olaszországba?

Irány Toszkána, hogyan költözzünk ki Olaszországba?

Kezdetben talán nincs nagy különbség: amint kiköltözik Toszkána valamelyik városkájába, eleinte turista fejjel kezdi majd el felfedezni a szűkebb környezetét, viszont egy valamiben egészen biztosan más lesz ez a forgatókönyv, mint ez eddigiek: a költözésben van valami végleges.

(Akár évekről, akár hónapokról beszélünk.)

Az alábbi cikkel azoknak szeretnénk hasznos tudnivalókkal szolgálni, akik azt tervezik, hogy Olaszországba – pontosabban Toszkána vidékére költöznek – vagy éppen Olaszországból költöznek vissza Magyarországra.

 

Dolce Vita, azaz milyen lesz az élet Toszkána területén?

Toszkána Észak-Olaszország közigazgatási régiója; gyönyörű vidéki tájairól és a zöldellő hegyvonulatokról ismert.

Érthető, hogy nemcsak úti cél szempontjából fogta meg Önt, hanem a bukolikus dombjai és tökéletes tájai egy fényűző menedékhelyként új otthonának is otthont adhat.

 

toszkana

 

Mivel Toszkána Olaszország kulturálisan leggazdagabb régiója, számos külföldi számára jelent ideális helyet az élethez. Ha felfedezi annak lehetőségét, hogy otthonát a toszkán vidék napfényében és mediterrán hangulatában alakítsa ki, új életforma nyílhat meg Ön előtt egy gazdag és vibráló kultúrában.

Expat közösségekből nincs híján

Ez a szőlőültetvényekkel, tökéletesen karbantartott városokkal és mediterrán, nyugodt élettempóval megáldott vidék csábító azok számára, akik a „toszkán napsütötte” életmódra vágynak.

 

toszkana utcai

 

Gyalogos utak, kerékpárutak, múzeumok, templomok, középületek és magángalériák, valamint az operaszínházak és zenei helyszínek gazdag tárháza mellett a történelmi városok és az UNESCO-örökség részét képező látnivalók mellett unatkozni nehéz feladat Toszkánában.

Ennél csak az intéznivalók és bürokratikus folyamatok foglalhatják le még jobban.

Mivel ez a terület az egyik legnépszerűbb a kivándorlók körében, gyakorlatilag minden városban talál angolul beszélő embereket.

Számos bevándorló gyűlik össze a főbb városok körül, így számos külföldi közösség él Firenzében és Pisában, valamint a repülőterekhez közeli városokban.

További népszerű expat célpontok közé tartozik Lucca, Chianti és San Gimignano.

Mire számíthat, amikor Toszkánába költözik?

A vasúti kapcsolatok az egész régióban jók, az elsődleges vasúti csomópont Firenzében található. Innen a vonatok alig két óra alatt érik el Milánót, másfél óra alatt pedig Rómát.

 

toszkana kozlekedes

 

A vidéki területeken viszont a napi egy busz a legtöbb, amire számíthat. Tehát, ha bármit is tervez, szüksége lesz egy autóra.

A régió központi része Olaszország legmagasabb ingatlanárainak ad otthont. Ha megfizethető szállást keres Toszkánában, inkább a régió perifériájára érdemes ránézni, mint Pistoia, Lucca, Pitigliano.

Volterra, Manciano, és San Sepolcro. A régióban található több száz bájos kisvárosok közül némelyik jól bejárható, míg mások inkább történelmi vonzerejük és gyönyörű tájaik miatt kedveltebbek.

 

toszkana koltozes

 

Még a legkisebb falvakban is találkozhat külföldi „bevándorlókat”.  

Részletesebben is megismerheti a megélhetési költségeket Toszkánában ezen az oldalon. Arezzo városában például a lakhatásbérlés négyzetméterenként $0.91.

Arezzo városának környezete mondhatni: „aztamindenit”.

Eggyel kevésbé ismert helyszín, mint például Firenze, holott különleges lehetőség.

 

 

Arezzo? Magyarósi Csaba videójából is megtudhatja,
hogy turistaként ide nem jön el szinte senki (pedig kellene)

 

Készüljön fel a meleg nyarakra és a hűvös telekre, ugyanis Toszkána hatalmas és változatos tájat amolyan drámai szezonális időjárásiváltozások kísérik. A nyár meleg vagy leginkább rendkívül forró, a tél pedig enyhe vagy meglehetősen cidri. Mindez attól is függ, hogy hegyekben, erdőkben, folyóvölgyekben vagy tengerparti síkságon él-e majd.

 

arezzoArezzo városa

 

Feltétlenül legyen része egy helyi közösségnek

A vidéki közösségekben az olaszországi élet olyan oldalát láthatja meg, amelyet kevesen tapasztalnak. Itt mindenki ismeri egymást, és kíváncsi a másikra.

A nagyobb városokban már pergősebb tempót és pezsgő éjszakai életet tapasztalhat. Bár lehet, hogy nem kap ajándékba a szomszédtól egy széles komoly kíséretében friss tojást vagy gyümölcsöt, azt megtapasztalhatja, hogy a helyiek naponta vásárolnak friss gyümölcsöket a különböző piacokon. Nem számít, hová költözik Toszkánában, egy erős közösségi kultúra részese lesz.

Egy kis faluban vagy vidéki területen alacsonyabb megélhetési költségeket élvezhet, és autóval néhány órán belül elérheti a strandokat, a hegyeket és a közeli városokat.

Olaszország az EU-polgárok számára oktatást, valamint magas színvonalú egészségügyi ellátást biztosít.

De milyen valójában Toszkánában élni a kivándorlók számára?

Itt minden bevándorlónak lehetősége van az aktív életmódra vagy a kényelmes kikapcsolódásra egyaránt. Akár a dombok között, akár a tenger mellett dönt, Toszkánában élni nagyszerű élményt jelenthet.

A legtöbb üzlet ebédidőben bezár, a csendesebb helyeken pedig az „akkor nyitunk, amikor kedvünk tartja” politika lép életbe.

Drága Toszkánában élni?

Nos, erre mit mondjunk.

Régióként Toszkána az egyik legdrágább hely Olaszországban. Ennek oka a turizmussal való egész jelentőségteljes kapcsolata. A megélhetési költségek Toszkánában azonban még mindig meglehetősen alacsonyak, és a lakásárak viszonylag vonzóak. Mivel valószínűleg ez lesz az egyik fő kiadása, minden más elviselhető lesz.

Firenze, a régió fővárosa a legdrágább lakhelynek számít Toszkánában.

Firenze központjában lévő ingatlanok négyzetméterenként nagyjából 4760 euróba kerülhetnek. Míg 17 500 € értékben már találhat felújításra szoruló vidéki ingatlanokat is a centrumtól távolabb.

A havi költségvetést tekintve az olaszok szerint két ember könnyedén megélhet havi 2300 euróból Toszkánában. Még az olyan területeken is, mint Firenze.

Az abszolút legalacsonyabb árak a régió sarkaiban vannak, olyan területeken, mint Lunigiana és Lazio.

 

toscana

 

Toszkána biztonságos hely az élethez, mivel még a városokban is meglehetősen alacsony a bűnözés. Az angol nyelvet Toszkánában az idegenforgalom miatt széles körben beszélik. De az olasz nyelv elsajátítása ajánlott és gyakran jön majd magától. Szerencsére rengeteg olasz nyelviskola van Toszkánában, amelyek közül sok a kivándorlók számára készült.

Még a városokban sem tart sokáig, hogy összebarátkozzon a helyi bolttulajdonosokkal.

A helyi termékek pedig olcsók és kiváló minőségűek.

Buon Giorno, mennyibe lesz a költözés Toszkana vidékére?

Ételek, kávé, bor, vidék, történelem… de akkor most térjünk rá az egyik leggyakorlatiasabb kérdésre, mennyibe fog kerülni, hogy áthelyezze az életét innen az olasz reneszánsz gyöngyszemébe, a borvidékre, ahol már most beleszeretett az olasz életmódba?

Először is, a külföldre költöztetés – hivatalos szakmai kifejezésként a nemzetközi költöztetés – számos ember elképzelése szerint egy végtelenül leegyszerűsített fuvarozási ágként él.

Egy laikus és átlagember számára annak is tűnik elsőre, de a valóságban egy speciális gépparkot, szakértő munkásokat igénylő, bizalmi szakma. Önnek érzelmileg is fontos, kedves tárgyait, ingóságait erre szakosodott személyek óvják, cipelik és szállítják.

Ha az elsőre legolcsóbbnak tűnő, általános áruszállítást, egy ponyvás kocsival végző fuvarozó munkáját választja, az gyakran pluszként rárakodó költségeket fognak jelenteni.

Összegben ugyanott (vagy többnél) tart, mintha erre szakosodott céget bízna meg a munkával. Idegeskedésben, megakadt folyamatokban, bosszúságokban viszont nem lesz hiány.

Az olasz meló, erre szakosodott költöztetőcéggel

 

Mi a telefonos ügyintézéstől a csomag átvételéig gördülékenységgel és stresszmentességgel támogatjuk a Toszkán költözését.

Erre szakosodott költöztetőcégként ismerjük – minden országra vonatkozóan ­–  az esetleges helyi vámszabályokat és tanácsot tudunk adni a szükséges dokumentumokról.

Speciális költöztető tehergépkocsikkal és erre a fizikai munkára „képzett” munkatársakkal indulunk neki a mediterrán országnak.

 

DSC01138

 

A dobozos felépítményű, kifejezetten a külföldi, nemzetközi költöztetésre szakosodott tehergépkocsik belül párnázott oldalfalakkal rendelkeznek. Az ingóságok mozdulatlanul és „lopásgátló” kivitelben utaznak.

A nemzetközi költöztetésre szakosodott tehergépkocsijaink mindig dobozos felépítményűek. Ezen belül is több méretben tudunk kiajánlani és biztosítani, speciálisan kialakított, dobozos, párnázott oldalfalú, költöztető teherautóként.

 

koltozes csomagolas

 

Segítünk az ingóságok becsomagolásában, azokat légbuborékos fóliába, majd több réteg filcbe helyezzük (ez egy vastag steppelt szövetanyagba).

A használt lakossági ingóságokra érvényesíthető biztosítási formát kötünk külföldi költözés esetén is.

A folyamat a következőképpen zajlik

  1. Felveszi velünk a kapcsolatot, ehhez árajánlatkérő űrlap kitöltését javasoljuk.
  2. Segítőkész munkatársunk pár órán belül válaszol Önnek, esetleg fontos információkat kérhet be.
  3. Csakis a költöztetendő tárgyak pontos száma és súlya alapján tudunk árkalkulációt számolni. Túlsúly viszont sosem lehet a járművön, ez szabályokat sérthet és közúti büntetéssel járhat.
  4. Az árajánlatot általában e-mail-en küldjük el Önnek, amit Ön visszaigazol. Elfogadja az ajánlatot.
  5. Szerződéskötésünk megtörténik, e-mailen.
  6. Véglegesen egyeztetjük a költöztetés időpontját.
  7. Eljön a költözés napja, majd a költöztetés díjának kifizetése. Akár készpénzzel, akár utalással. A költöztetés napján a bútorok, ingóságok a gépkocsira kerülnek, a felépítményen dolgozó kollégák segítségével. Épp úgy, mint a kirakós darabjai, tökéletesen kihasználva a költöztető tehergépkocsi rakható és teljes köbméterét.

Ha autóját szeretné magával vinni a Toszkán vidékre, akkor ezt a korábbi cikkünket ajánljuk a gyakorlati kérdések megválaszolása kapcsán.

Ha egy költöztetőcég árajánlatánál csupán az árakat nézi, lemarad a további információkról, amelyek jóval teljesebb képet adnak majd az elvégzett munkáról, a költöztető hivatástudatáról, a több éves tapasztalatról.

 

kulfoldre koltozteto kocsi

 

A brigádunk létszámát, a költöztetés nagysága, komplexitása és a címek rakodási körülményei is befolyásolják.

A költöztetés árajánlata ezért nálunk komplex.

Írásban adunk ajánlatot, részletezve a munkavégzés apró részleteit.

Semmi sem olyan alapvetően olasz, mint Toszkána.

Összességében a Toszkánában való élet számos előnnyel jár, függetlenül attól, hogy miért költözik oda. Akár munkát keres, akár nyugdíjas korában költözik.

Keressen minket még ma és költözzön Toszkánába nyugodt szívvel, hogy minél hamarabb átélhesse a mediterrán élet iránti fanatizmust és élvezhesse az új otthonát.

 

del