Nemzetközi Blog

Lengyelországba költözés: mi lesz a legnagyobb kihívás?

Lengyelországba költözés: mi lesz a legnagyobb kihívás?

Görcsösen vágyunk az eredményekre, a végső eredményre.

Ezért gyakran átsiklunk az eredményhez vezető folyamaton. Azon a folyamaton, ami elvezet a célunkhoz.

Nem igaz, hogy fel kell áldoznunk a költözésünk nyugodtabb perceit azért, hogy egy kis részét élvezhessük. DE tisztában kell legyünk a külföldre költözés kihívásaival.

Költözés, távmunka vagy tanulás az otthontól távol?

Mindegyik esetben lesz egy közös kihívás: a költözés.

Ez a cikk egy lehetőség – de több évtizedes tapasztalatunkból származó infóforrás, amely az Ön lengyel kalandját könnyítik meg.

Évek óta visszatérő téma sokaknál a külföldre költözés.

Egy egész cikket szántunk rá, hogy beavassuk Önt a külföldre költöztetés, azaz a nemzetközi költöztetés kulisszatitkaiba. (Bővebb infó a belinkelt cikkben).

Mi a helyzet a Lengyelországba költözéssel?

Azon gondolkodik, hogy Lengyelországba költözik, vagy most tudta meg, hogy hosszú távú szerződése épp oda szól és cakk-pakk viszi a családot is egy új élet reményében?

Jó hír! Lengyelország egy csodálatos ország.

Ebben a cikkben megtalálja a legfontosabb dolgokat, amit tudnia kell, mielőtt Lengyelországba költözne.

Lengyelország az Európai Unió, a NATO és az ENSZ tagja, területe főként hatalmas síkságból áll, elsősorban mezőgazdasági és ipari tevékenységen alapul. Az évek során számos etnikai csoportot vonzott, és ez a multikulturális keverék még mindig jelen van.

 

varso
Varsó

 

Az országot a közelmúltban a világ 25 legnagyobb gazdasága közé sorolták, az EU 6. legnagyobb GDP-jével, és a lehetőségek széles skálája áll rendelkezésére, különösen az olyan városi központokban, mint Varsó, Krakkó és Poznan.

2023. január 1-től bruttó 3490 PLN lett a minimálbér Lengyelországban – ez csaknem 500 PLN-es fizetésemelést jelent a korábbihoz képest.

A gyönyörű hegyekkel és nyüzsgő városokkal Lengyelország változatos tájat kínál a költözés szempontjából is. Az ország éghajlata ugyanolyan változatos, meleg nyárral és hideg telekkel, mint itthon (már amikor itthon van tél).

Ebben a videóban megismerheti a lengyelországi élet előnyeit és azt, hogy miben különbözik a többi európai országtól:

 

Ha lakást keres Lengyelországban, mindenképpen kalkulálja bele, hogy a lengyel apartmanok általában kicsik és kevesebb kényelmi szolgáltatást kínálnak. A legtöbb lengyel nagyon kicsi lakásokhoz szokott a 80-as évekből, így nem szokatlan, hogy egy 4 tagú család egy 2 hálószobás, 50 m2-es lakásban él.

Krakkóban vagy Varsóban való tartózkodás olyan 700 eurós bérleti díjat jelent, míg más területeken, az árak havi 250 € -ra kalkulálhatóak. Bár továbbra is találhat szovjet stílusú bérházakat, most már több lehetőség van, különösen a nagyobb városokban, ahol mindent megtalál a giga kertes házaktól a jól felszerelt villákig.

(Ehhez hozzá kell adni a 23% -os HÉA-t.) Ami az ingatlan megvásárlását illeti, az árak 1200-tól kezdődően legfeljebb 1700 euróra vonatkoznak négyzetméterenként.

EU-s ország állampolgáraként nagyobb az esélye az elhelyezkedésre.

Ha egy EU/EGT-tagállam állampolgárai vagyunk, jogosultak leszünk Lengyelországban dolgozni és nem kell munkavállalási vízumot sem kérni.

Néhány jogos kérdés

Mi van például jogsimmal Lengyelországban?

Jogos kérdés.

Uniós állampolgárként Ön is vezethet autót Lengyelországban a jogosítványával.

Ha hajlandó állami iskolába vagy óvodába küldeni a gyerekeit, ez a külföldiek számára is ingyenes.

A lengyel törvények értelmében pedig minden állampolgárnak és törvényes lakosnak joga van az egészségügyi ellátáshoz és az egészségügyi szolgáltatásokhoz való egyenlő hozzáféréshez, az ingyenes közgyógyellátáshoz.

Minden nem biztosított személy részesül ugyan egészségügyi szolgáltatásokban, de ezért fizetniük kell.

Uniós állampolgárként igényelheti az Európai Egészségbiztosítási Kártyát. Ne felejtse el elindítani ezt itthonról, még mielőtt Lengyelországba érkezik.

A kártyával ugyanúgy hozzáfér majd a lengyel állami egészségügyi ellátáshoz, mint a lengyel állampolgárok.

1 hónappal a Lengyelországba érkezés előtt célszerű európai egészségbiztosítási kártyát igényelnie (ha uniós állampolgár).

És lengyel zloty bankszámlát nyitni.

Ennél jóval előbb győződjön meg arról, hogy cége munkavállalási engedélyt kért Önnek ill. keressen lakhatást.

Nos, ezzel lesz a legnagyobb fejtőrése.

 

A lakhatás lesz a legnagyobb kihívás, ha Lengyelországba költözik

Ha eldöntötte, hogy Lengyelországba költözik, akkor itt az ideje, hogy gyakorlati tippekkel vértezze fel magát.

A külföldre költözés kemény munkát, tervezést és elkötelezettséget is igényel.

A szállás, lakhatás különleges kihívás Lengyelországban.

Milyen a lakásbérlés Lengyelországban - hogyan keressünk és mire számíthatunk?

A lakáskutatás jelenti az egyik legnagyobb fejvakarást a Lengyelországba költözők számára. Mivel külföldinek számít majd, néhány akadályt le kell küzdenie, amikor szállást keres, itt a személyes kapcsolatok hihetetlenül hasznosak, ezért ne habozzon expat közösségekhez csatlakozni.

Ilyenek lehetnek a Facebook csoportok is.

Ezek lehetnek a legjobb források a hosszú távú szállás keresése során.

Egy lengyel barát, vagy korábban már kiköltözött magyar barát segítsége is jól jöhet, ugyanis számos bérbeadó megemeli a bérleti díját, amikor rájön, hogy külföldivel van dolga.

 

gdansk lengyelorszag
Gdansk

 

Más nyugat-európai országokkal összehasonlítva Lengyelországban viszonylag alacsony a luxushelyek száma. De kelet-európaiként talán nem fog meglepődni néhány lehetőségen.

Ha lakást talált, feltétlenül adja meg lakcímét a hivataloknak. A lengyelül zameldowanie néven ismert folyamatot a helyi önkormányzati hivatalban végezheti el.

A jog kemény dolog.

A hivatalos nyelv nehezen érthető és sok kétséget és kérdést vethet fel.

Mi van, ha bármit szeretnénk megváltoztatnánk a lakásban?

A bérbeadó módosíthatja a bérleti díjat a bérleti idő alatt?

A válasz utóbbira az, hogy igen, de erről például legkésőbb a hónap utolsó napján tájékoztatnia kell Önt a bérbeadónak, ha nem ért egyet az emeléssel, akkor 2 hónapja van jelezni és hogy el szeretnél költözni.

Hasonló kérdések kapcsán talál egy szuper videót, ahol lehető legegyszerűbb módon értheti meg a bérlés menetét Lengyelországban (angol nyelvtudás szükséges).

Bérleti díjak?

Lengyelországban bútorozott és bútorozatlan szállás is elérhető, a bútorozatlan szállások könnyebben elkelnek.

A szállások általában olyan alapvető eszközökkel vannak felszerelve, mint a tűzhely, hűtőszekrény és mosogatógép. Az átlagos bérleti díj közművekkel együtt Lengyelországban ehhez hasonlóan alakul:

  • 1000 PLN egy szoba egy közös lakásban
  • 2000 PLN egy stúdióért
  • 2500 PLN egy 1 hálószobás apartmanért (2 szobás apartman)

A legdrágább apartmanok Varsóban és Krakkóban vannak.

A legnépszerűbb weboldalak a lakhatás témában Lengyelországban az otodom.pl vagy az olx.pl. Ha azt a szót látja a leírásban, hogy kawalerka (ez stúdiólakást jelent) az egy szobát takar konyhasarokkal és fürdőszobával.

Előfordulhat, hogy sok lengyel bérbeadó nem beszél majd angolul, vagy csak az alapokat ismeri, ezért ha nincs lengyelül beszélő barátja, inkább vegye igénybe az ingatlanirodák segítségét. Igaz, az angol nyelvtudás egyre inkább javuló tendenciát mutat.

A bérleti árak általában 12 hónapos szerződésre vonatkoznak. Nem lehetetlen 3-6 hónapra helyet találni, de a rövidebb idő általában növeli a bérleti díjak árát.

Jó tudni! A lengyel jog szerint a határozott időre aláírt bérleti szerződést nem lehet korábban felmondani.

Egyéb költségek?

A lomtalanítás, a fűtés és az internet költsége ált. fix és egész évben azonos. A fűtési költségek tehát egész évben fizetendőek, de a fűtési szezon általában októbertől áprilisig tart.

Ez úgy működik, mint az átalány.

Mivel a fűtés díja egész évre fix összeg, télen nem kell többet fizetni.

A víz és villany költsége pedig a tényleges felhasználás alapján kerül kiszámításra. Bizonyos időközönként ellenőrzik a lakásban felszerelt mérőórákat, és az alapján számítják ki ezen közművek költségeit.

Győződjön meg arról, hogy a rezsit a bérleti díjjal együtt fizetik. Ha nem, akkor magának kell szerződést kötnie a szolgáltatókkal.

A két legnépszerűbb lakóhelyről tudni érdemes pár dolgot.

Varsó

Lengyelország fővárosa egy modern, pörgős város, ha korábban budapesti volt, akkor nem lesz kultúrsokk.  Számos különböző parkkal rendelkezik, amelyek tökéletesek egy lusta vasárnap eltöltésére. De ott az állatkert, a Kopernikusz Tudományos Központ és a Műszaki Múzeum, amely a város híres Kultúra és Tudomány Palotájában található. Varsó óvárosa a város talán legfestőibb része.

 

warszawa
Varsó,
(lengyelül Warszawa)

 

Sétáljon körbe az Óvárosi Piactéren, vessen egy pillantást a királyi várra, vagy látogasson el a Lengyel Zsidók Történeti Múzeumába.

Munkahelyet tekintve Varsó kulcsfontosságú iparágai közé tartozik az elektronika, az élelmiszer-feldolgozás és a csúcstechnológiás mechanika. A városnak két nagy egyeteme is van.

Krakkó

Krakkó nyüzsgő város a világ legjobb múzeumaival és kulturális programjaival. Érdekessége a Wawel királyi kastély, a Krakkói Történeti Múzeum, valamint a régi zsinagóga.

Igazi történelmi építészi negyed. Az óváros akkor is tökéletes, ha tipikus szuveníreket keres.

Munkahely? Krakkó népszerű az induló vállalkozások és a high-tech cégek körében. És rendkívül alacsony itt a munkanélküliség: a vállalkozási szektor havi bruttó bére és keresete pedig évente nő.

Menő itt a kereskedelem; gépjárműjavítás, szakmai, tudományos és műszaki tevékenységek, de az információs és kommunikációs tevékenységekből sincs híján.

 

krakko
Krakkó

 

Mivel segítjük költöztetőcégként a Lengyelországba költözés során?

Ha Lengyelországba költözik, egy tapasztalt nemzetközi költöztető céget kell találnia, hogy biztosítsa holmija biztonságos szállítását.

Ismerik a helyi vámszabályokat és tanácsot tudnak adni a korlátozásokról és a szükséges dokumentumokról.

Higgye el, a kiköltöztetendő holmik lesznek egy darabig az egyetlen magyar kapocs, amely értéke emiatt is jócskán felértékelődik.

Ha autóját szeretné magával vinni, akkor ezt a korábbi cikkünket ajánljuk a gyakorlati kérdések megválaszolása kapcsán.

 

koltozes kulfold

 

A költözés stresszes folyamat.

Mi a telefonos ügyintézéstől a csomag átvételéig gördülékenységgel és stresszmentességgel támogatjuk a Lengyelországba költözését.

Ismerjük és átérezzük a kétségeit. Cégünk több mint 20 éve végez nemzetközi költöztetéseket.

Mindezt egyedi és erre a megmérettetésre szakosodott speciális tudással, kiemelkedő szakmai színvonallal, speciális költöztető tehergépkocsikkal és erre a fizikai munkára „kitapasztalt” munkatársakkal végezzük.

 

gdansk

 

A nemzetközi költöztetésre szakosodott tehergépkocsijaink mindig dobozos felépítményűek. Ezen belül is több méretben tudunk kiajánlani és biztosítani, speciálisan kialakított, dobozos, párnázott oldalfalú, költöztető teherautóként.

Tehát a ponyvás kocsikkal ellentétben nem vághatóak fel (nem tudják kifosztani) és szorosan egymás mellett utazhatnak benne az ingóságok (biztonságban, sérülésmentesen). Az ingóságokat úgy helyezzük fel, mint egy kirakós darabjait, tökéletesen kihasználva a költöztető tehergépkocsi rakható és teljes köbméterét.

 

koltozes csomagolas

 

Segítünk az ingóságok becsomagolásában, azokat légbuborékos fóliába, majd több réteg filcbe helyezzük (ez egy vastag steppelt szövetanyagba).

A költés napján brigádvezetőnk egyezti majd Önnel  a részleteket, összeveti a munkalapon leírt árakat az Ön által már ismert árakkal, a költöztetést mindig egy részletes szerződés alapján végezzük el.

A használt lakossági ingóságokra érvényesíthető biztosítási formát kötünk külföldi költözés esetén is.


Lépjen kapcsolatba velünk, ha többet szeretne megtudni nemzetközi költöztetési és szállítási szolgáltatásainkról.

A külföldre költöztetés kapcsán további információt itt is írtunk.

 

A Lengyelországba költözés követelményeiről, dokumentumairól, határidőkről, és a legfontosabb információkról a bevándorlási folyamattal kapcsolatban ezen az oldalon talál több információt.

del