Nemzetközi Blog

5 teendő skandináv országba való költözés előtt

5 teendő skandináv országba való költözés előtt

A titokzatos Észak.

Ez akár egy filmcím is lehetne, egy idilli élettel a képkockák sorai között, ahol az emberek látszólag harmóniában és jólétben élnek – fjordokkal és hegyekkel övezett városok között festői szépségű tájak koszorújában.

Az ember szívét valóban melegség önti el a macskaköves utak, a gyönyörű domboldalakkal körbevett házak és a festői kilátás láttán és gyakran arra jutunk, hogy ez a hely kihagyhatatlan.

De amíg egy kéthetes nyaralás korántsem szippant bele minket a skandináv élet meztelen valóságába, a külföldre költözés döntésének meghozatala már annál inkább felveti bennünk a gyakorlatiasabb kérdéseket.

Ahogy egy veterán háborús tudósító mondta: a térbeli és időbeli távolság mindig megsokszorozza a félelmet.

Különösen, ha egy dologról nem tudunk semmit.

Vajon mire számítsunk a Skandináviába költözés kapcsán?

Szögezzük le, Észak-Európában néhány dolgot egészen másként csinálnak, mint a világ többi részén, sokak szerint épp ez a boldogság kulcsa.

A finnek, dánok, norvégok és svédek egészen más példát mutatnak a mindennapi élet kapcsán. Náluk mindez nem az anyagi jóléttől függ. Tudatosabban élik a mindennapjaikat.

A skandináv országok élen járnak a listán, ha a világ legboldogabb államait rangsorolják: szinte mindig az élmezőnyben végeznek.

A gyakran zord időjárás ellenére is.

 

norvegia

 

Azonban mindez nem jelenti azt, hogy Skandináv országba költözve varázsütésre mi is boldogabbak leszünk. A beilleszkedés ugyanúgy próbára tesz majd minket, mint bármelyik külföldi országba történő kivándorlás.

Az Eurostat 2016-os adatai szerint ma jelenleg megközelítőleg 600.000 - 800.000 magyar él más EU-s tagországokban, amelyből Dánia és Svédország közkedvelt úti cél. Utóbbi az Egyesült Királyság, Németország és Ausztria után a negyedik helyen áll. Több mint 33.000 magyar él itt kint, Svédországban.

Rengeteg jó dolog áttranszportálható az északi országokból, amit itthon is élvezhetünk – de ha költözni szeretnénk, feltétlenül tudnunk kell, milyen igazából kint élni Dániában, Svédországban, Norvégiában, Izlandon vagy akár Finnországban.

Milyen a skandináv élet egy közép-európai szemével?

Akár azt is kérdezhettem volna, hogy „miért költözzön Skandináviába?”

A legtöbben talán azért vágynak ki, mert itt élhetnek, nemcsak túlélnek.

Skandináviában jól ismertek a jóléti programok, amelyek minden szempontból támogatják a lakosokat. A gyerekek iskolai költségeit tekintve az oktatás ingyenes.

Az egészségügyi alapellátás szintén szinte ingyenes. Ha EU vagy EGT országból származunk, akkor gyakran ezekben az országokban rendelkeznünk kell egy európai egészségbiztosítási kártyával (neve: EHIC), mielőtt Skandináviába érkezünk, Svédországban egészen biztosan így van.

Ez a kártya ugyanolyan költséggel biztosítja az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutást, mint a letelepedett svédeknek.

 

dania koltozes

 

Ezek az ingyenes segítségek természetesen kevesebb stresszt és szorongást jelentenek a jövővel kapcsolatban, a megélhetési költségek viszont fájhatnak.

Nagyon.

Valamivel minden drágább lesz, mint amit megszokott: egy közepes adag sajt egy svéd szupermarketben körülbelül 45 SEK (1615 Ft), egy liter tej 9,50 SEK. Ha azonban hosszú távra költözik ide és dolgozni is hosszabb ideig fog, akkor a fizetése követi majd az inflációt, ami megkönnyíti majd a dolgokat.

A svéd korona és forint átváltását itt tudja kalkulátorban megtekinteni.

Finnország és Norvégia a legdrágább országok között szerepel, Svédország és Dánia országaihoz viszonyítva. Az átlagos fizetés Svédországban viszont elég magas.

Megélhetési költségek Skandináviában

Az alábbiakban a Norvégiában, Dániában és Svédországban előforduló megélhetési átlagköltségeket mutatjuk be, a Numbeo szerint: a pontos megélhetési költségeket itt találja, de szemezgettünk azért párat ide a cikkben is.

Norvégia

 • Egy négytagú család becsült költsége 4088,29 euró bérleti díj nélkül
 • Egyetlen személy becsült költsége 1136,74 euró bérleti díj nélkül
 • Az apartman (1 hálószobás) a városközpontban 1061,24 euróba kerül
 • Egy apartman (1 hálószobás) a központon kívül 856,99 euróba kerül 

Dánia

 • Egy négytagú család becsült költsége 3403,76 euró bérleti díj nélkül
 • Egyetlen személy becsült költsége 946,95 euró bérleti díj nélkül
 • Egy apartman (1 hálószobás) a városközpontban 1004,18 euróba kerül
 • Egy apartman (1 hálószobás) a központon kívül 744,25 euróba kerül

Svédország

 • Egy négytagú család becsült költsége 3138,03 euró bérleti díj nélkül
 • Egyetlen személy becsült költsége 845,48 euró bérleti díj nélkül
 • Egy apartman (1 hálószobás) a városközpontban 869,86 euróba kerül
 • Egy apartman (1 hálószobás) a központon kívül 670,71 euróba kerül

Időjárás

Őszintén érdemes mérlegelni, hogy képesek vagyunk-e túlélni a kemény telet. A hőmérséklet és a havazás jelensége is nagymértékben különbözik attól függően, hogy Skandináviában hol tartózkodunk. A sötét és rendkívüli hideg tél azonban mindenhol megtalál majd minket. Az ősz és a tavasz szinte állandó fehér felhőtakaróval jár, a nyár sem az erős hőségről szól.

Szokatlan harmónia

Az északi országok lakói próbálnak minél harmonikusabb életet élni, fontos nekik a közösség ereje, megtanultak a legapróbb dolgoknak is ugyanúgy örülni. Viszont „kívülállóként” fel kell rá készülnünk, hogy mindig külföldiek leszünk, ahogy erről többen saját tapasztalatból számolnak be: „Borzasztó az idő, elég nehéz barátokat szerezni, ha nem itt születünk, minden túlszabályozott, a bürokrácia borzasztó tud lenni. Nyáron egész júliusban mindenki 4-5 hetes szabadságon van.”

Nyugisabb élet

A skandinávok sosem sietnek sehova, nem kapkodnak és a stresszt is próbálják kizárni az életükből. Egyfajta lelassult életmódot folytatnak, az ételeiket is sokkal lassabban fogyasztják el. Gyakoribb, hogy meglátogatják barátaikat az otthonukban vagy kávézókban és akár órákat töltenek együtt. A meleg tűz mellett kanelbullart (fahéjas zsemlét) esznek és kávét isznak. Nyáron ezt a kellemes eseményt a Midsommar váltja, ahol a helyiek összegyűlnek. Helyi parkokban szórakoznak azon az egyetlen varázslatos napon, amikor nem megy le a nap. 

Ideje megszeretnie a testmozgást

Az aktív életmód a skandináv élet része, a gyaloglás, túrázás mindennapos, a tömegközlekedési eszközökön is inkább végigállják azt pár megállót az emberek, mint hogy leüljenek. Egy felmérés szerint Norvégiában a lakosság 77%-a számít teljesen egészségesnek, ami kifejezetten magas szám más nemzetekhez viszonyítva. Az egészségük megőrzésében a mozgás mellett a táplálkozási szokásaik segítenek: a skandinávok rengeteg halat, zöldséget és gyümölcsöt esznek.

Alkalmazkodás az öko életmódhoz

Skandinávia hihetetlenül tiszta hely, zöld politikájukról híres skandináv országok világelsők a környezetbarát életmód terén. Az újrahasznosítás és az energiatakarékosság itt természetes. Skandináviában meglehet, hogy jóval kevesebbet használja majd az autót is. A kerékpárok menők, számos kerékpárút révén a reggeli ingázás sokkal rövidebbé és sokkal élvezetesebbé válhat.

 

Szóval úgy néz ki, hogy Skandinávia a megfelelő hely az Ön számára?

Magas életszínvonal, kiváló oktatás…de minden bizonnyal nagy döntés. Mégis lehet, hogy a legjobb, amit valaha hozhat. 

Ha Skandináv országok egyikébe vágyik, egy valamit biztos meg kell tanulnia:

Tervezni

A skandinávok egy évre előre tudják már, mikor mit fognak csinálni, de a váratlan programokat is rugalmasan kezelik: GPS, újratervezés.

Épp ezért kezdje el megtervezni a Skandináv költözést. Azért, hogy ne jusson el oda, hogy a darabjaira hullott költözését utólag rakosgassa össze, majd jöjjön egy orkán és szétfújja a darabokat újra és újra.

 

Tippek a skandináv országokba történő költözéshez

 1. Kezdje el tanulni az ország nyelvét

Komolyan! A Skandináv országokban nem csak mosolyognak azon, ha próbálkozik a saját nyelvük elsajátításával, de itt el is várják. Ebben ma már nemcsak nyelvtanfolyamok, de online programok is segítenek.

 1. Kezdjen el állást keresni

Ezen a fronton nagy a verseny. A legtöbb állás megköveteli az ország nyelvét, de vannak nagy nemzetközi cégek is, ahol az angol a közös nyelv.

 1. Informálódjon

Ha munkát szeretne találni kint, keresse fel az EURES-t - magyarul, az Indeed oldalát vagy a Metro Jobb-ot és számos Facebook csoport is hasznos információkkal szolgálhat. A skandináv országokban a kiegyensúlyozott munka és magánélet egyensúlya rendkívül fontos, a rugalmas munkanapok és munkaórák teljesen megszokottak. Egy átlagos munkanap Svédországban pl. reggel 8:30-tól délután 17.00-ig tart. Itt nem jellemző a túlóra. Tájékozódjon az adózásról is. Az adó mértéke függ gyakran attól is, hogy hol lakik, nagyobb városokban az adók is magasabbak; sőt akkor is, ha hosszútávra marad itt.

 

Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni egy költöztető cég esetében, ha skandináv országba költözünk?

A nemzetközi költöztetés EU-s tagországokon belül teljesen úgy történik és ugyanaz a folyamata, mintha Magyarországon belüli költöztetést végeznénk.

Ez persze nem azt jelenti, hogy akinek „belföldi tapasztalata” van, az megállja a helyét külföldi költöztetés kihívásában is.

 

koltozes pakolas

 

A nemzetközi költöztetésre szakosodott tehergépkocsiknak mindig dobozos felépítményűeknek kell lennie. Amelyben a tehergépkocsik párnázott oldalfalakkal rendelkeznek és kifejezetten a költöztetés összetett munkafolyamataira vannak kialakítva.

 

kulfoldre koltozteto kocsi

 

Az ingóságokat a gépkocsin, a felépítményen úgy szükséges felhelyezni, mint egy kirakós darabjait. Helytakarékosság okán tökéletesen kihasználva a költöztető tehergépkocsi rakható és teljes köbméterét szükséges azokat szorosan egymásra helyezni.

Az ingóságokat légbuborékos fóliába, akár több réteg filcbe (ez egy vastag steppelt szövetanyag) szükséges becsomagolni, hogy egymás szomszédságában szorosan egymás mellett utazhassanak, biztonságban, akár több ezer km-en át.

 

koltozes csomagolas

 

Egy ponyvás kocsival (mozgó vasszerkezetű) ellentétben egy dobozos szerkezetben nem lesznek azok folyamatosan nagy mozgások és ütődések veszélyeinek kitéve lenni.

A Franko- Teher munkatársai kifejeztetetten a külföldi költözésre szakosodtak. Cégünk több mint 20 éve végez nemzetközi költöztetéseket.

Ami szükséges hozzá:

 • egyedi és speciális tudás,
 • magas szakmai színvonal,
 • spéci költöztető tehergépkocsik,
 • és erre a munkavégzésre „szakosodott” munkatársak. És persze rengeteg gyakorlat.

Skandináviába költözne? -  íme a lépések:

 1. Vegye fel velünk a kapcsolatot, ehhez csak az árajánlatkérő űrlapot szükséges kitöltenie.
 2. Pár órán belül válaszolunk Önnek, valamint még hiányos, de fontos információkat kérünk be Öntől, amennyiben szükséges.
 3. Fontos, hogy a költöztetendő tárgyak pontosan legyenek összeszámolva, súlyuk alapján meghatározva. FONTOS: Túlsúly sosem lehet a járművön, ez szabályokat sérthet és közúti büntetéssel is járhat.
 4. Az árajánlatot ezután elküldjük Önhöz, e-mail-en, amit Önnek vissza kell igazolnia. Ezzel igazolja, hogy elfogadta az ajánlatot.
 5. Szerződést kötünk Önnel, e-mailen. Garanciával, felelősségbiztosítással.
 6. Véglegesen egyeztetjük a költöztetés időpontját.
 7. Eljön a költözés napja: a költöztetés után a díj kifizetésre kerül. Ez történhet készpénzzel, de akár utalással is.

 

koltozes

 

Irány Skandinávia

Ismerje meg a skandináv életet egy kint élő magyar lány szemével, egy érdekes podcast segítségével.

Egy másik országba költözni mindig megterhelő.

Lelkileg és fizikailag is kimerítő lehet.

Sok megtakarításra lesz szüksége, kezdetben eltávolodik a barátoktól, a családtól, a kultúrától, a nyelvtől.

A lista hosszan folytatható.

Ennek ellenére, ha valóban egy másik országba szeretne költözni, és azon gondolkodik, hogy melyiket válassza: a skandináv országok vonzóak.

Mi a költöztetést egy részletes szerződés alapján végezzük el. A használt lakossági ingóságokra érvényesíthető biztosítási formát kötünk Önnel külföldi költözés esetén is

Lépjen kapcsolatba velünk, ha többet szeretne megtudni nemzetközi költöztetési és szállítási szolgáltatásainkról.

A külföldre költöztetés kapcsán további információt itt írtunk.

del