Nemzetközi Blog

Költözés Görögországba? – amiket érdemes tudnia a költözés előtt

Költözés Görögországba? – amiket érdemes tudnia a költözés előtt

Görögországba költözne? Ha azon töpreng, hogyan kell eligazodni a külföldi élet kihívásai között, nincs egyedül. Jelenleg körülbelül 1,2 millió kivándorló él Görögországban: ambivalens érzelmekkel.

A külföldre költözés együtt járt azzal, hogy magukévá tették a kultúrát, felfedezték a gyönyörű tengerpartot, helyi finomságokkal léptek át az egyedi gasztronómia keskeny útjára. Görögországban nyaralni és élni viszont két külön dolog. Megvannak a maga kihívásai.

Tudta, hogy Görögországban sértésnek számít a nyitott tenyérrel és kinyújtott ujjakkal integetés?

Sokan azt hisszük, hogy ismerjük Görögországot.

Egy-egy görög nyaralás után úgy érezzük, hogy vérpezsdítőbb, impulzívabb és sokkal nyugodtabb lenne itt az életünk a szürke hétköznapjainkat magunk mögött hagyva.

Az évi egy hetes nyaralásunk sokszorosára cserélnénk.

Valóban így van ez? Erre a válasz összetettebb és szubjektívebb, mint bármely atombiztos jótanács. A Görögországba költözés előtt érdemes elgondolkodni néhány sarkalatos kérdésen, és utánajárni a külföldre költözés kihívásainak is.

Nézzük, hogy mivel néz szembe az, aki külföldre költözik (lásd előző cikkünkben) és arra is mutatunk tippeket, hogyan lehet ezeken túljutni?!

Mielőtt végleg a főnöke elé dobja a felmondását és külföldre költözik

A Tarvelkollazs oldala saját szemüvegen át igyekszik megvilágítani az érme mindkét oldalát, ami a külföldi élet, és leginkább a Görögországba költözés kérdéskörét járja körbe.

A külföldre költözés mindig egy életet megváltoztató élmény, és sosem mentes a kihívásoktól. A külföldre költözésnek megvan a maga lélektana.

Szinte minden magyar családban akad egy családtag, barát, ismerős, volt munkatárs, aki valamilyen oknál fogva külföldre költözött, kisebb vagy nagyobb időszak(ok)ra.

Nem tagadható tény, hogy komoly pszichológiai vonzattal is bír.

 

gorogorszagba koltozes

 

Ezért nem mindegy, hogy milyen folyamatokkal, háttérországgal segítjük ezt a különleges időszakot még gördülékenyebbé tenni.

És az sem, hogyan zajlik a költözés folyamata.

Miközben beilleszkedik új életébe, valószínűleg megtapasztalja a külföldön való élet néhány leggyakoribb hátrányát is.

Szerencsére minden kihívásra van megoldás.

Ebben a cikkben áttekintjük azokat a folyamatokat is, amelyekkel a külföldre költözés már a pakolás pillanatától jó úton haladhat, megvizsgáljuk azokat a módszereket, amelyek segíthetnek egyszerűbbé tenni. (Lásd a belinkelt cikkeket.)

Külföldre költözés nehézségei

A régi hiányával élni.

Fájdalmas mondat.

Rengeteg dologról mond le az ember, amikor ezt az utat választja.

Kezdetben ragaszkodik mindenhez, ami a régi. Legyen az a nagyi vázája, a kedvenc fotelje. A megszokott telefonbeszélgetések heti egyszer az otthon maradt rokonokkal.

Az 1967-ben kifejlesztettek egy úgynevezett Holmes-Rahe Stressz Skálát, amelyben a következő dolgok kerültek a legstresszesebb életesemények közé:

 • Jelentős változás az életkörülményben és a lakóhelyben. Egy költözés országhatáron belül is az, nemhogy más országot, annak kultúráját is beleértve.

 • Jelentős munkaváltozások vagy teljes munkahelyváltás. Egy külföldre költözésnél szinte 100%, legtöbbször ezért költözik ki az ember.

 • Jelentős változás a pénzügyekben. Más ország, más élet, más szokások.
 • Átmenni új iskolába. Ha gyermekek is értintettek egy külföldre költözésben, ez is adott.

 • Jelentős változás a társadalmi tevékenységekben. Új kultúra, új életkörülmények, új emberek.

 • Jelentős változás az étkezési szokásokban. Amikor bizonyos okokból le kell mondanunk a gluténről, sétagalopp helyzet ahhoz képest, mint amikor nincs többé rakott krumpli, túrós tészta és egy új kultúra étkezési szokásait kell magunkévá tennünk. Nem egy hét nyaralás erejéig, hanem minden nap.

 

A külföldre költözés tehát hatványozottan stresszes folyamat.

Vannak, akik megtalálják a számításukat, mások viszont komoly nehézségekkel néznek szembe.

 

gorogorszagban elni

 

Mielőtt azonban összepakolná a csomagjait, bútorait, ingóságait, érdemes megismerkednie ennek a közkedvelt mediterrán országnak a fifikásabb oldalával is.

Erre figyeljen, ha Görögországba költözik

Nem turistaként érkezik.

Hiába képzeli el az athéni Akropoliszt, a napsütötte tengerpartokat és az állítólag megfizethető szállást, a barátságos lakókat, a gyönyörű éghajlatot. Az ország tele van meglepetésekkel – az emberek általában szkeptikusak és gyanakvóak a külföldiekkel szemben.

Miközben nagyra értékelik a családot, a történelmet és a természetet.

A turizmus nélkülözhetetlen a görög gazdaság számára, az angol nyelvet számos régióban széles körben beszélik, mégis egyes magyar hazavándorló szerint butaság görög nyelv ismerete nélkül hosszabb kinti életben gondolkodni.

 

elet gorogorszagban

 

Görögország és a kis furcsa szokások pedig szintén állandó párost alkotnak és nem átlapozható információk.

Ha természetesen tiszteletben tartja a törvényeket és a hagyományainkat, akkor gyorsabban beilleszkedik, mint gondolná.

Csak érezze a körülötte lévő élet illatát.

Költözés Görögországba – a görögországi élet előnyei és hátrányai

Görögország nagyszámú külföldinek ad otthont, akik többsége azért jön, hogy élvezze, amit ez az ország kínál, a meleg időjárást, napsütötte és gyönyörű strandokat, a mediterrán életérzést.

Minden országnak megvan a maga „világos” és „sötét” oldala, és az, hogy elfogadja-e ezeket, az odaköltözőktől függ.

 • Görögország meglehetősen olcsó, legalábbis Észak-Amerikához és Európa nagy részéhez képest. Mondjuk úgy, hogy észszerűen megfizethetőek a bérleti díjak, a rezsi, az élelmiszer. Az élelmiszerárak viszont magasabbak, mint Németországban, miközben a fizetések négyszer alacsonyabbak.
 • Görögország Európa egyik legbiztonságosabb országa. Állítólag.
 • Az orvosi ellátás minősége itt magas. (Vagy inkább volt régen.)
 • Az angolt általában beszélik. (Vagy nem.)
 • A tömegközlekedés használata, a helyi piacokon való vásárlás és az étkezési lehetőségek számos megtakarítási lehetőséget rejtenek magukban. Egy olcsó görögországi étteremben 10 és 18 euró közötti étkezésre számíthat.
 • Nincs szükség vízumra, ha Ön EU állampolgár (magyar állampolgárként az). Görögországba való belépéskor csak útlevelét vagy személyi igazolványát kell bemutatni, és három hónapra szóló engedélyt kap. Görögországba munkavállalás céljából érkező uniós magánszemélyeknek érkezéskor tartózkodási vízumot kell kérniük, ami egyszerű folyamat.
 • Általában véve a megélhetési költségek Görögországban sokkal alacsonyabbak, mint Franciaországban, Németországban vagy az Egyesült Királyságban.

 

athen

 

DE a hátrányok között van, hogy:

 • Nehéz munkát találni, ha nem beszél görögül. (Ugye milyen ellentmondásos?)
 • A főbb turisztikai helyek közelében élni nem két fillér.
 • Igaz, hogy a megélhetési költségek Görögországban megközelítőleg 30%-kal olcsóbbak, mint más európai ország esetében, az átlagbér Görögországban nem ad okot az örömtáncra. Persze, nézőpont kérdése.

  Mindezt egy amerikai vagy épp egy keleti-európai szemmel nézve tekintjük meg. Görögország minimális átlagkeresete havi 758,33 euró. A havi mediánbér Görögországban 1428 és 2788 euró között mozog a beosztástól és a jelentkező tapasztalatától függően.
 • Az egészségügyi rendszert illetően sajnos a válság óta a hanyatlás a görög egészségügyi szolgáltatásokra is rányomta a bélyeget, nem a legmagasabb színvonalúak az Európai Unióban. Az állami kórházakat gyakran egészségtelen állapot jellemzi, miközben az orvosi felszerelések nem korszerűek. Javasolt a magán egészségügy, amely hozzáférést biztosít a magánkórházakhoz és klinikákon angolul beszélő orvosokhoz is.

EXTRA TIPP:

Amikor Görögországba költözik, a görög bankszámla javasolt. Sőt, elvárás.

Ha görög cégnél dolgozik, a fizetését a görög bankszámlájára utalják majd.

A bankszámlanyitás Görögországban egyszerű folyamat: bármely bankhoz befáradva útlevelével és adófizetői azonosítószámával már meg is kezdheti a folyamatot.

Kicsit megismerkedne közelebbről is a görög miliővel?

Ezek a filmek mind Görögországról szólnak.

Nehéz lesz Görögországba költözni?

Mivel Görögország éppúgy tagja az Európai Uniónak, mint Magyarország, ezért az EU-n belül szabadon költözhet, vállalhat munkát, tanulhat és telepedhet le.

Az EU-tagok számára meglehetősen egyszerű a Görögországba költözés, de egy havi 2000 eurós költségvetéssel minimum érdemes számolnia, amely fedezi a tipikus havi számlákat és a bérleti díjat.

A kalkuláció egy hálószobás apartmanra értendő, Athén nyüzsgő belvárosában.

A szárazfölddel jobban jár, mint a szigetekkel. Utóbbi esetében az étkezéstől a lakásbérlésig mindenért többet fizet majd.

Havi 150 euró a közüzemi számlákért, 30 euró az internetért. Egy szigetre költözés pedig bonyolultabbá teszi a kiköltözés folyamatát is. Valószínűbb, hogy a szeretett bútorok és ingóságok nagy részéről is le fog mondani.

A logisztika miatt.

De nézzük akkor a kiköltözés folyamatát.

Görögországba költözés, jó tanácsok

Költözés.

Egy univerzális szó, amely szinte mindenkinél fejfájást vált ki. Bármilyen izgalmas és kalandos is egy új országba költözni, az ingóságok bepakolása, szállítása és kicsomagolása miatt előre tartunk az egész folyamattól.

Viszont rengeteg mód van e lépés megkönnyítésére.

Mi lesz az itthoni dolgainkkal?

Nemcsak a kapcsolatainkra gondolok itt, de ott a lakásunk millió legódarabja, az autónk, a háziállatunk, a mindennapi használati tárgyaink.

 

koltozes

 

Amikor az ember külföldre költözik sok kérdés felmerülhet, és ezekre jó választ is kapni. Külföldre költözéssel foglalkozó cikkeink ebben is segítenek Önnek.

Ismernünk kell a kiköltözésünk gyakorlati feladatait és lépéseit.

Külföldre költözni, az itteni életünket áttranszportálni rengeteg gyakorlatias feladatot hoz magával.

Az értékek felértékelődnek, többet jelentenek. Ez az egyetlen kapocs, ami összeköt a hazánkkal. A megszokott tárgyak, bútorok. Az emlékek.

Miben segít Önnek a Franko-Teher a Görögországba költözésben?

Cégünk egyedi és speciális tudással, kiemelkedő szakmai színvonallal, speciális költöztető tehergépkocsikkal és erre a fizikai munkára „szakosodott” munkatársakkal végzi mind a belföldi mind a külföldi, azaz nemzetközi költöztetést.

Dobozos felépítményű nemzetközi költöztetésre szakosodott tehergépkocsikkal dolgozunk, amelyek belül párnázott oldalfalakkal rendelkeznek, az ingóságok védelme érdekében.

Kifejezetten a költöztetés összetett munkafolyamataira van kialakítva. Cégünknél öt különböző méretkategóriát biztosít a költözéshez.

Az ingóságokat a költözésnél légbuborékos fóliába, több réteg filcbe (ez egy vastag steppelt szövetanyag) csomagoljuk, így egymás szomszédságában szorosan egymás mellett utazhatnak.

Szorosan, biztonságban, mozgásmentesen.

A sérülések elkerülése végett komplett garanciát nyújtó csomagolási és költöztetési szolgáltatást is nyújtunk. Kérjen ajánlatot, számoljon pontos költéségekkel és legyen zökkenőmentes költözése.

 

koltoztetes csomagolas

 

Időben kezdje el a bútorok listáját összeírni, így pontosabban tud nekünk a felmérő kérdésekre válaszolni. Az ajánlat is pontosabb lesz.

Költöztetőcégünknél előzetes felmérés zajlik, minden esetben, így nem fog meglepetés fogadni minket a helyszínen, Önnek pedig a fizetendő összegek tekintetében.

Az ár nem változik az előzetesen lefixált összeghez képest.

Minden kiszámítható.

 

koltoztetes kulfoldre

 

A költöztetés árajánlata nálunk komplex. Telefonos elérhetőséget is kérünk, az információk pontosítása érdekében.

A papírmunka részét képezi nálunk külföldi, azaz nemzetközi költöztetés esetén a pontos csomaglista és egy CMR (nemzetközi fuvarokmány) elkészítése is.

A használt lakossági ingóságokra érvényesíthető biztosítási formát kötünk Önnel külföldi költözés esetén is.

Abban segítünk, hogy a görögországi költözéssel együtt járó változás a lehető legegyszerűbb, legkevésbé megerőltető, sokkhatásszerű legyen.

Lépjen kapcsolatba velünk, ha többet szeretne megtudni nemzetközi költöztetési és szállítási szolgáltatásainkról.

del