Jó ötlet Svájcba költözni?

Jó ötlet Svájcba költözni?

7 millió lakos, 2 millió külföldi.

Hófödte hegyek, tiszta tavak, pontos vonatok és híres csokoládék.

Nem csoda, ha oly sokakat vonz, mint a mágnes. Svájcban rendkívül magas az életszínvonal és stabil a gazdaság, ráadásul alacsony a munkanélküliség.

Azon sem lepődünk meg, hogy számos magyar is Svájc fele kacsintgat.

Ha azon gondolkodik, hogyan költözzön Svájcba, gondoljon arra, hogy Ön előtt ezt a dilemmát már legalább két millió ember átérezte (közel 2 millió külföldi alkotja az ország lakosságát).

A Svájcba költözés előnyei közt van a magas fizetések és a kiváló oktatási rendszer, mégis magas megélhetési költségekkel és követelményekkel kell számolnia.

Szóval, milyen nehéz Svájcba költözni?

 • A munkavállalási vízum megszerzéséhez egyetemi végzettség szükséges. Több éves szakmai munkatapasztalattal. Az önfoglalkoztató vízum igénylése szintén nehéz, mivel mind szövetségi, mind kantoni szinten jóváhagyást igényel.
 • A legtöbb hosszú távú vízumhoz legalább minimális német, francia vagy olasz nyelvtudás szükséges (attól függően, hogy Svájc melyik régiójában szeretne élni). Ha ez nincs meg, akkor érkezéskor máris első utunk egy nyelvtanfolyamra történő bejelentkezés lesz (szükséges!).
 • Svájc 26 kantonból áll (a Svájci Államszövetség tagállamai) és egyes törvények nagy része kantoni szinten érvényesek. Tehát az oktatás, az egészségügyi költségek is változhatnak területenként. A Svájcba költözéskor a legfontosabb tudnivalókat kantonokra lebontva szükséges begyűjtenünk.
 • 90 napot meghaladó tartózkodás esetén a svájci vízum és munkavállalási engedély is a todo listánkra kerül. Csakhogy ne legyen könnyű a helyzet, a svájci vízumtípusok attól függően változnak, hogy EU/EFTA állampolgároknak minősülünk-e vagy sem. (Svájc akár kvótát is bevezethet bizonyos vízumtípusokra, hogy évente hányat lehet kiosztani belőle.)

Az EU/EFTA állampolgároknak nincs szükségük vízumra a Svájcba való belépéshez, de regisztrálniuk kell és svájci tartózkodási engedélyt kell igényelniük, ha hosszú ideig (több mint három hónapig) akarnak ott élni.

Azt azonban tudnia kell, hogy mindenkinek tartózkodási engedélyt kell kérnie, ha Svájcba akar költözni, még az EU/EFTA állampolgároknak is (a belépést követő 14 napon belül).

Nézzük meg kicsit az engedélyeket közelebbről.

 • L engedély:
  rövid távú tartózkodásra, legfeljebb egy évig érvényes. Megújítható, de legfeljebb 24 hónapra. Akkor előnyös, ha egy meghatározott munkahelyen vagy cégben dolgozik (munkahelyváltoztatás esetében pl. nem biztos, hogy megkapja az új engedélyt).

 • B engedély:
  Kezdeti vagy ideiglenes tartózkodásra vonatkozik. Legfeljebb öt évre adják ki az EU/EFTA állampolgároknak, ill. 1 évre a nem EU/EFTA állampolgároknak, szükség szerint megújítható. Ez volna a kezdeti vagy ideiglenes tartózkodási hely engedélye, mert 10 megszakítás nélküli Svájcban töltött év után (B engedéllyel rendelkezve) kérelmezhetjük a svájci állandó tartózkodási engedélyt (C engedély).

 • C engedély:
  A svájci állandó lakóhely és állampolgárság kategóriája. A fent említett engedély, amely folyamatos 10 évig tartó Svájcban élés után igényelhető, ezután jogosult lesz a svájci állandó tartózkodási engedélyhez is (C engedély) folyamodni. Állandó lakosként, és 10 év Svájcban élés után kérheti a svájci állampolgár honosítását.

(Hamarabb is igényelhető, ha Ön svájci állampolgár házastársa vagy egy második generációs lakó, esetleg EU/EFTA állampolgár. Ez utóbbi esetben 5 év után igényelhet állandó tartózkodási vagy állampolgársági kérelmet).

A külföldre költözés folyamata számos kérdést vet fel

Az ember máris keresi az átköltözésre vonatkozó teljes útmutatókat, amelyek reményei szerint megkönnyíthetik kétségeit az út során: a kezdeti előkészületektől kezdve az költöztetendő csomagunk és ingóságunk áthelyezésének módján át.

Számos Svájcba költöző ideiglenes szálláson marad, amíg nem talál állandó helyet. Mivel ez egy hónaptól fél évig is eltarthat, így praktikus megoldás lehet a háztartási cikkek tárolására szolgáló egység beszerzése is.

Érdemes megvizsgálni az ideiglenes tárolási lehetőségeket, ha háztartási eszközeit Svájcba költözteti. (Jó kérdés, mit érdemes tehát kivinni, vagy ott megvenni.)

A kedvenceivel kapcsolatban is a háztartási cikkekhez hasonlóan jó mennyiségű papírmunkára lesz szüksége.  

Svájcban még a macskákra és kutyákra vonatkozóan is behozatali engedélyre lesz szükség.

A rágcsálók, nyulak és számos vízi állat esetében viszont csak egészségügyi bizonyítvány szükséges.

Mi lesz a Boámmal?

A különböző „egzotikusnak” ítélt állatokkal kapcsolatban igazolni szükséges, hogy az nem minősül a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény (CITES) értelmében, védetnek.

A kutyákat és macskákat mikrochippel kell ellátni és be kell oltani a veszettség ellen (komolyan hangzik, de az EU által magas veszettségveszélynek ítélt országok esetében a háziállatát legalább 30 napig oltani kell még a Svájcba érkezése előtt).

Amire szükség lesz a költözés napján az alpesi országba való költözéshez

A lakhatás Svájcban jónak számít, az otthon megtalálása mégis kihívás.

A piac 60%-át a bérbeadások uralják és egyes városok lakáshiányról számoltak be az elmúlt években. Az átlagos lakásárak magasak, de kantononként jelentősen el is térnek.

 

Az egy hálószobásak átlagos havi bérleti díja a fővárosban körülbelül 2000 CHF (2200 USD), ez Svájc legolcsóbb kantonjában viszont 1300 CHF (1450 USD).

 

Amint láthatja, a Svájcba költözés önmagában rengeteg aprólékos adminisztratív teendőt igényel.

A költözés meglehetősen bonyolult folyamata viszont lehet problémamentes és stresszmentes élmény is, ha tudjuk azt, hogy legalább a költözés napján, a kiköltözés nem köp a gondtalan költözés levesébe.

Svájc nem része az EU -nak (Európai Unió), de sok előnyét élvezi az EFTA -ban (Európai Szabadkereskedelmi Társulás) való részvétele miatt.

Az EFTA-országok (ilyen Svájc, Izland, Liechtenstein és Norvégia) az EGT-n (Európai Gazdasági Térségen) keresztül csatlakoznak valamelyest az EU-hoz, így ezeken a megállapodásokon keresztül szabad mozgás és szabad piac létezik az összes tagállam között.

A szabad mozgásról szóló törvény lehetővé teszi az EU/EFTA állampolgárok számára, hogy szabadon költözzenek Svájcba, és ugyanolyan előnyöket élvezzenek a munkavégzés, a tartózkodás és a kezelés tekintetében.

A macera helyett növelheti a külföldi költözés örömét, az elégedettséget és elkerüli a felesleges köröket, ha szakember segítségét veszi igénybe.

Ugyanis a rengeteg adminisztratív teendő mellett létezik egy könnyen elhanyagolandó részterület, amivel viszont megüthetjük a bonánkat.

Tudta, hogy Svájcba költözésnél vámkezeltetni kell a költöztetendő ingóságokat is?

Itt jövünk mi a képbe.

A költöztetők, akik nem először lépik át „Svájc határait”

Mit kell tudnia rólunk?

 • A Franko-Teher több mint 20 éve végez nemzetközi költöztetéseket.
 • Speciális költöztető tehergépkocsikkal és erre a fizikai munkára „szakosodott” munkatársakkal.
 • A dobozos felépítményű nemzetközi költöztetésre szakosodott tehergépkocsi belül párnázott oldalfalakkal rendelkezik. Kifejezetten a költöztetés összetett munkafolyamataira van kialakítva.

Ez azt jelenti, hogy bútorai, ingóságai a gépkocsira kerülnek, méghozzá úgy, hogy a felépítményen dolgozó kollégák, mint egy kirakós darabjait rakják fel, tökéletesen kihasználva a költöztető tehergépkocsi rakható és teljes köbméterét.

A belül párnázott oldalfalak az összes nemzetközi költöztetések elvégzésére szakosodott költöztető tehergépkocsi esetében adottak (5 méretkategóriát tudunk biztosítani).

Az 5 méretkülönbség lehetővé teszi, hogy egy fordulóval el tudjuk végezni a külföldre költözést, akár az 1 szobától, a közel 5-6 szobás lakások nemzetközi viszonylatban végzett költöztetését.

 

A tehergépkocsik méretkategóriáit fényképekkel illusztrálva itt találja.

 

Az ingóságok légbuborékos fóliába, több réteg filcbe (ez egy vastag steppelt szövetanyag) kerülnek, ezáltal tudnak egymás szomszédságában szorosan utazni.

Gyakorlatilag több ezer km-en át is mozdulatlanul utaznak.

Az EU-n kívül (tehát Svájc is) végzett munkák esetében olyan plusz feladat is előtérbe kerül nálunk, mint a vámkezelés (mi a komplett vámkezelést is intézzük).

A papírmunka részét képezi még egy csomaglista és egy CMR (nemzetközi fuvarokmány) elkészítése.

 

Mivel nem EU-s tagországokba történik a költöztetés, vámkezeltetni kell a költöztetendő ingóságokat is.

 

Mindezt a Svájcból történő hazaköltöztetések esetében is érvényes.

Nálunk a több évtized alatt, több száz, Svájcból történő költöztetés tapasztalata és gyakorlata alakította ki a gyors és hatékony ügyintézést, a vámkezelési procedúrát.

 

Svájci költöztetésre adott ajánlatunk tartalmazza a vámkezelés speditőri költségét, illetve a cégünk csekély ügyintézési díját is.

 

Amint elfogadta az ajánlatunkat, mi a szükséges iratokról, beszerzési lehetőségeiről, illetve a vámmentesség feltételeiről is értesítjük Önt.

Svájci költözésre adott részletes ajánlatunk tartalmazza a vámkezelés mindkét oldalra vonatkozó speditőri költségét, illetve a cégünk jelképes ügyintézési díját is.

 

Miért legyen a macerásabb egy külföldi költözés, mint egy hazai, ha van megoldás elkerülni azt? Tegye zökkenőmentesebbé ezt az időszakot, hogy Ön a lehető legharmonikusabban vételezze ki ezt a pár hetes átállási időszakot. Keressen minket még ma és költözzön Svájcba nyugodt szívvel.