Belföldi Blog

Költözés gyerekekkel – az 5 legpraktikusabb tipp

Költözés gyerekekkel – az 5 legpraktikusabb tipp

A pezsgőbontásra megérett költözés nagyrészt két dolog eredményeként jön létre: logisztika és helyes szakemberválasztás. Ezért jó néhányan nagyot koppannak, amikor az eredményekkel szembesülve látják, hogy habár előzetesen mindent elintéztek a nagy napra, mégsem elégedettek a költözés végére. Ez hatványozottan igaz akkor, ha gyerekekkel költöznek.

Ha ugyanis rögtön a második szinttel kezdik a költözés játékot, bizony kimarad egy kritikus első szintes tényező, melynek hatására nem túl fényes végeredmény születik.

A költözés izgalmas, új jövőt kecsegtető esemény tud lenni – mégis ingoványos talaj, sokan égették már meg magukat.

Öltek bele időt, pénzt.

Megbíztak, voksoltak, csalódtak. Mások azt se tudják, hogy miként álljanak neki, milyen forgatókönyvet kövessenek. Aprólékos munka. Erre akkor jönnek rá sokan, amikor már nyakig benne vannak.

Azaz keresik a költözés lapát nyelét. Honnan fogják azt meg.

Egyszerűnek tűnik első látásra: pakolni kell, vinni, emelni, amott kipakolni. Majd rájönnek, hogy

nem

ilyen

EGYSZERŰ!

A költözés gyerekekkel együtt nyomasztó feladatnak tűnik. Szerencsére láttuk az évek során, hogy jól is sikerülhet és van néhány hasznos tippünk, amelyet átadhatunk.

Hatalmas felfordulás az érzékeny kisgyermekek számára – otthagyják a haverjaikat, kedvenc játszóterüket és a nagymamát (ha rokonoktól távol költöznek). A költözés idején pedig póni matricákat ragasztgat a nagy költöztetődobozokra, amelyek szinte már eltömítik a kinőtt lakást.

Ráadásul legalább egyharmaduk esetében a költözés iskolaváltást is jelent.

A beköltöző napon azonban alig pakolnak ki a szülők ezt-azt, máris jönnek a gyermeki kérdések:

Hol van az alvókám?

A címváltozás összefüggésbe hozható a gyermekek szociális készségeinek legalább átmeneti csökkenésével, valamint az érzelmi és viselkedési problémák növekedésével"  – mondja Rebekah Levine Coley, Ph.D., a Boston College pszichológia professzora, aki nyomon követte a gyerekeket gyermekkortól 13 éves korig.

Hogyan tudom felkészíteni a gyerekeimet a költözésre?

Minden gyermek más és más.

Ugyanakkor a rutin és a kiszámíthatóság számít.

Van, aki úgy megy át a változásokon, mint kés a vajon; van, akinek fel kell melegednie és igaz az is, hogy minden gyerek a saját tempójában alkalmazkodik. Noha a legjobb megközelítés az érintettek személyiségeitől függően változik, néhány egyszerű tipp és javaslat segíthet a költözésben.

1. A költözés maraton, nem egy sprint

Nem lehet megkerülni azt a tényt, hogy a költözés maraton, ezért gyerekkel, vagy anélkül, de célszerű egyéni feladatok sorozatára gondolni.

Gondoljon minden helyiségre úgy, mint egy kezelendő játékszintre, amelyet egyenként kell teljesítenie.

Az egyes kis szakaszok kijelölése abban is segít, hogy a teljesítmény elérésének érzését keltse Önben, ezáltal tulajdonképpen a maraton következő szakaszára összpontosíthat!

Adjon magának időt!

Ha némi átfedési időt hagy magának az ingatlanok között (régi és új hely teendői). akkor csökken a szükséges csomagolás és tisztítás sürgőssége is.

Ezáltal automatikusan a stressz is.

Először a nagy dolgok, majd a kicsik.

Tehát fontosabb az ágyak szétszerelése, mint az utolsó bébiételtároló elpakolása.

2. Kérjen segítséget a költöztetésnél

A barátokra szüksége lehet.

DE nem úgy, ahogy gondolná.

A cipekedés, emelés szakszerű kivitelezését egy szakember tudja megvalósítani, tehát a gyakorta ülőmunkát végző személytől elvárni, hogy időre, szakszerűen és helyesen végezze el a munkát, tapintatlanság.

Helyette a gyerekvigyázást vagy az előzetes dobozolást (kisebb tárgyak esetében) viszont rábízhatja.

Akár a költözés előkészítése, akár a gyerekek gondozása, bármilyen segítség, amelyet összegyűjthet, segít átvészelni a potenciálisan nehéz változásokat.

3. Készítsen elő egy kötelező kihagyhatatlan kupacot

Csomagoljon külön dobozt olyan dolgokhoz, mint a bébicuccok, iskolai könyvek, ebéddobozok, étkészletek, törölközők, fogkefék és kedvenc játékok.

Előnye, hogy a költözés napjaiban is gyorsan hozzáférhet a szükségletekhez, a gyerekek dolgaihoz.

A „túlélőcsomag” dobozának egyéb praktikus termékei közé tartoznak a tartalék izzók és a WC-papírtekercsek, papírtörlők is.  

A gyerekek is résztvehetnek a költözésben: bízza rájuk, hogy válasszák ki a legfontosabb tárgyaikat, alvókákat, játékokat és segítsenek a „túlélődoboz” bepakolásában.

Ha csomagol, akkor szervezze meg azt időben.

Vannak olyan munkák is, amelyekre a költöztetésben tapasztalat nélküli barátok egyszerűen nincsenek felkészülve, például a családi örökség biztonságos csomagolása vagy a 150.000 forintos komód négyszintes felvonása, azaz 4 részt a negyedikre. 

Amikor eljutnak az új helyre, az első este már a kedvenc, ismerős lepedőjükön aludhatnak. Ha egy hátizsákot vagy egy kis táskát csomagol minden gyermek számára "nem tud aludni nélküle" tárgyakkal, megakadályozhatja, hogy mindent feltúrjon az egyszarvú éjszakai fény kétségbeesett keresése közben.

Célozzon a prioritásokra, ne a tökéletességre.

4. Beszéljen a költözésről a rengeteg szünetben, szünetben, szünetben

A költözéséről szóló beszélgetés segíthet felkészíteni őket arra, hogy a költözés az élet várható része.

Saját, valamint gyermekei kiegyensúlyozottságához szükséges, hogy mindenki időnként leüljön, harapjon valamit és a lemerült Duracell-nyuszikat újra feltöltse.

Annak érdekében, hogy fenntartsa az energiaszintet és az állóképességet, húzza el a fázisokat. Ezzel alaposabban megtervezheti az új helyen a kicsomagolás napjait is.

Az összes ágy fel van szerelve?

Hozzáférnek a gyerekek a kedvenc játékukhoz?

5. A költözés legyen egy kaland

A házban összegyűlő dobozokból készülhet egy labirintus.

Mire gondolunk?

Kihívás lehet megtalálni a fürdőt, ahol plusz pont jár annak, aki a leggyorsabb benne.

Használja ki a dobozok iránti teljes megszállottságukat.

Kis barlangokat készíthet a gyerekeknek azzal, hogy dobozokat az oldalukra fordítja. Tesz egy takarót rá, hoz egy elemlámpát, könyveket és harapnivalókat.

Az ehhez hasonló megoldások arra késztetik őket, hogy az egész élményt egy szórakoztató időtöltésnek gondolják.

Vagy lehet az új ingatlan és környékének felfedezése a játék maga.

A költözést kalandként is meg lehet közelíteni; az új játszóterek, parkok és üzletek felfedezése jó módszer lehet az élet új fejezetének pozitív érzésének kialakítására. Vonja be a gyerekeket valamilyen játékos döntéshozatalba, például úgy, hogy figyelembe veszi a gyermekei véleményét az új szoba elrendezésében (ha elég nagyok).

A költözés minél több részének együttes kivitelezése a csapatmunka érzését keltheti.

Gyermekének otthona, iskolája és barátai elhagyása ugyanolyan szívszorító lehet, mint izgalmas is. A költözés stressze, az átmenethez való alkalmazkodásban segítségre lehet a gördülékeny, minél kevésbé felforgató költözés kivitelezése.

 

A gyerekeket viseli meg leginkább az, hogy másik országba költöznek, tegye zökkenőmentesebbé a külföldre költözés időszakát, hogy Ön a lehető legharmonikusabban vitelezze ki ezt a pár hetes átállási időszakot.

 

Több mint 20 éve végzünk belföldi és nemzetközi költöztetéseket.

Ami szükséges hozzá:

  • egyedi és speciális tudás,
  • magas szakmai színvonal,
  • spéci költöztető tehergépkocsik,
  • és erre a munkavégzésre „szakosodott” munkatársak.

És persze rengeteg gyakorlat. Gyakorlat. Gyakorlat.

Cégünk komplett szolgáltatási csomagunkkal, mint be- és kicsomagolás, csomagolóanyagok biztosításával együtt, levesszük ezt a terhet a vállakról.

Ha nem megfelelően mérjük fel a feladatot és nem értjük, mit is kérünk aznap a családtól, nemcsak anyagilag járhatunk rosszul.

Elhúzódott költözéssel, sérült tárgyakkal, stresszes családi kapcsolatokkal, feszültségteljes napokkal és a barátságon csorbát ejtett szituációval szembesülhetünk.

Kérjen részletes ajánlatot tőlünk, a költözés ideális esetben egy előre tervezhető esemény, aminek a hétköznapokra gyakorolt negatív hatását minimalizálni lehet.

del